ĆOSIĆ: Dom naroda je crta obrane. Neće proći nikakvi nametnuti zakoni i nećemo biti manjina u našoj domovini BiH

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

Predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH sinoć je u Posušju započeo himnom hrvatskog naroda “Lijepom našom”. Sve nazočne, posebno Borjanu Krišto, zajedničku kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića u ime domaćina pozdravio je Zvonimir Širić, dopredsjednik OO HDZ BiH Posušje i kandidat na listi za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i nositelj županijske liste za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke istaknuo je kako je općina Posušje prepoznata kao povoljna za domaća i strana ulaganja, a županija kao najrazvijanija županija u Federaciji, čemu doprinosi i općina Posušje i njeno gospodarstvo.

„Iz županije dajemo svoje predstavnike u Dom naroda, a Dom naroda je crta obrane. Dok imamo odgovorne i legitimne ljude u tom Domu, neće proći nikakvi nametnuti zakoni i nećemo biti manjina u našoj domovini BiH“, istaknuo je Ćosić.

Stanko Musa, nositelj liste za Parlament Federacije BiH u svome govoru je istaknuo važnost razvijanja i jačanja gospodarstva i podizanja životnog standarda.

-Osnovni preduvjet održivog gospodarskog rasta i razvoja je kvalitetna i usklađena poduzetnička politika koja jača konkurentnost i potiče poslovno okruženje, a sve u konačnici dovodi do jačanja gospodarstva i podizanja životnog standarda. HDZ BiH razvija instrumente i pozitivno ozračje za razvoj poduzetništva mladih. Svjesni smo činjenice da je ulaganje u mlade ljude, mlade obitelji i djecu, ulaganje u gospodarski rast zemlje. Zalažemo se za život po mjeri čovjeka koji može raditi i živjeti od svog rada, zalažemo se ostanak i opstanak na ovim prostorima“, poručio je Musa.

Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH govorila je o Programu HDZ-a BiH i HNS-a za ove izbore koji je koncipiran na nužnim promjenama u društvu, te je zbog toga i Program nazvan Stvaramo promjene za budućnost.

„Svjesni smo da izbore prate politički procesi koji će odrediti kakva će biti budućnost BiH, stoga, izbor koji pravimo 2. listopada nije izbor za nas kandidate i za naše liste. 2. listopada izbor je glasa Hrvata u kakvoj BiH želimo živjeti. Glas 2. listopada je poruka, da želimo BiH u kojoj postoji puna ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive, a ne diskriminacija. Glas 2. listopada je poruka da želimo BiH u kojoj stvaramo gospodarski rast, u kojoj ćemo naše mlade zadržavati a ne rastjerivati. Da želimo naše gradove i općine koje će štitit naše obitelji, kao vi ovdje u Posušju, kako bi ih demografski izgrađivali, a ne osiromašivali. Da želimo takvu BiH u kojoj je vladavina prava mehanizam zaštite i naših individualnih prava i imovine a ne otimačine. Da želimo takvu sigurnu i stabilnu BiH koja će svojim vanjskim politikama svakim danom biti bliže euroatlantskoj obitelji, a ne da iracionalnim politikama kakvim danas svjedočimo svakim danom sve od nje dalja. Takva BiH je jednimo moguća u kojoj sudjeluju legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda“, poručila je Filipović.

Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH govorila je o značaju ovih Općih izbora za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Hrvatski narodni sabor BiH se odlučio na samo jednog kandidata zbog neizmjenjenih izbornih pravila, zbog toga što se u Federaciji biraju dva člana Predsjedništva BiH i što bošnjački narod zbog svoje brojnosti uvijek ima priliku izbarati po postojećim pravilima dva kandidata. To se do sada jasno pokazalo tri puta, uzurpirajući poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ovaj put HNS BiH je jednoglasno odlučio da ide s jednim kandidatom, samo na način da pošalje poruku tim politikama koje promišljaju budućnost BiH, da smo hrvatski narod treba odlučiti svojom većinskom voljom tko će biti hrvatski član Predsjedništva BiH“, kazala je Krišto.

„BiH je definirana kao domovina tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, nepravdeno podjeljena na dva entiteta, uz to imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava, prava konstitutivnog naroda. Samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda, mogu biti jamstvo opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti BiH. Važno političko pitanje, koje se naslanja na Ustav je Izborni zakon. Promjene Izbornog zakona se moraju dogoditi, baš kao što je kazala i presuda Ustavnog suda BiH. Hrvatski narod svojom većinskom voljom mora odlučivati tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna prava, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda“, poručila je Krišto.

Za kraj je Krišto istaknula kako bi Hrvati ostvarili sve programske i vanjskopolitičke ciljeve, 2. listopada moraju pokazati svoju odgovornost, izaći na izbore i izabrati svoje legitimne političke predstavnike na svim razinama.

„Samo tako možemo izboriti svoju ustavnu jednakopravnot i izboriti se za kvalitetniji život svakog čovjeka na ovom prostoru i na prostoru cijele BiH. Volim ovu zemlju, ovo je i moja domovina, domovina hrvatskog naroda“, kazala je Krišto zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i pozvala sve da zajedništvom 2. listopada dođemo do pobjede.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori