Amanpour otkazala intervju s predsjednikom Irana, jer je tražio da stavi hidžab

Vrijeme:1 min, 37 sec

Novinarka CNN-a Christiane Amanpour u posljednji je tren otkazala intervju s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nakon što je zahtijevao da nosi hidžab tijekom njihovog intervjua u New Yorku.


Amanpour je poručila da to nijedan prethodni iranski predsjednik nije tražio kada ih je intervjuirala izvan Irana. Raisijev pomoćnik prišao joj je prije intervjua i sugerirao joj da stavi hidžab, dodajući da je to zbog “situacije u Iranu”.

Iran, podsjetimo, potresaju neredi i prosvjedi zbog smrti žene koja je bila uhićena zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba. Mahsa Amini, 22, pala je u komu prošli tjedan, nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhitila. Policajci su navodno tukli Amini po glavi palicom i udarali joj glavom o jedno od njihovih vozila. Policija je rekla da nema dokaza o bilo kakvom maltretiranju i da je Amini pretrpjela ‘iznenadno zatajenje srca’. Prosvjedi, koji traju već sedmi dan, zahvatili su 80 gradova i mjesta u Iranu. Najmanje 17 ljudi je ubijeno.

Amanpour je rekla da je već bila spremna za vođenje intervjua kad je jedan od predsjednikovih pomoćnika inzistirao na tome da je prekrije kosu na zahtjev gospodina Raisija. ‘Nalazimo se u New Yorku, gdje ne postoji zakon ili tradicija u vezi s maramama’, napisala je kasnije na Twitteru.

Amanpour je objavila da joj je Risijev pomoćnik jasno dao do znanja da se intervju neće dogoditi ako neće nositi hidžab, kazavši joj da je to ‘stvar poštovanja’. Ona mu je ponovila da ne može na to pristati, nazvavši to ‘neviđenim i neočekivanim uvjetom’.

Amanpour je kasnije objavila fotografiju sebe bez marame na glavi ispred prazne stolice u kojoj je trebao sjediti Raisi tijekom intervjua.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori