VIDEO: Trenutak dolaska zarobljenika u Saudijsku Arabiju, među njima i Vjekoslav Prebeg

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kazalo je za Večernji kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, jučer oslobođen te će danas biti u Hrvatskoj.

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

U međuvremenu izašle su prve fotografije i video oslobođenih stranih zarobljenika. Saudijski izvor podijelili su snimke na Twitteru. Među njima vidi se i Hrvat Vjekoslav Prebeg. U videu se može zamijetiti kako Prebeg razgovara s hrvatskim diplomatom Tomislavom Bošnjakom, hrvatskim veleposlanikom u Kairu, koji pokriva i Saudijsku Arabiju.


Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva i najavio je njegov povratak u Hrvatsku.

“Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva”, objavio je Plenković iz New Yorka, gdje sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.

“Radujemo se svi što se vraća u Hrvatsku. Zahvaljujem vlastima Ukrajine i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima”, poručio je.

Prebeg je podsjetimo uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je  prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Vecernji.hr/Hina/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.