Rusi oslobodili 200 zarobljenika u zamjenu za jednog čovjeka, Zelenski: ‘Nije ga se šteta odreći’

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor zbog izdaje, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače

U razmjeni zarobljenika, Rusija je oslobodila 215 ukrajinskih i stranih državljana, uključujući borce koji su vodili obranu željezare Azovstal u Mariupolju. Ukrajinci su oslobodili 55 zatvorenika, među kojima je i Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski zastupnik i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kako je otkrio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Medvedčuk je zamijenjen za 200 ljudi.

– Ova operacija pripremana je dosta dugo. Najprije nam je ponuđen povratak 50 naših ljudi u zamjenu za jednu osobu koju drži Služba sigurnosti Ukrajine. Pričali smo. Inzistirali smo. Broj se povećao s 50 na 200. Već su u Ukrajini. Mislim da je ovo dobar rezultat – istaknuo je Zelenski, prenosi Pravda.

– Nije šteta odreći se Medvedčuka u zamjenu za prave ratnike. Prošao je sve zakonom predviđene istražne radnje. Ukrajina je od njega dobila sve što je trebalo za utvrđivanje istine u kaznenom postupku – dodao je.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor zbog veleizdaje, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Uhićen je u travnju, a tada je Zelenski predložio njegovu razmjenu za ukrajinske ratne zarobljenike koje drži Rusija, no Kremlj je odbio ponudu. Inače, ruski predsjednik Putin krsni je kum Medvedčukove kćeri.

Razmjena zarobljenika predstavlja iznenađenje s obzirom da dolazi u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju od oko 300.000 ljudi, u očitoj namjeri eskalacije rata.

 | Autor : Privatni albumFoto: Privatni album

Među oslobođenim Ukrajincima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade. Zelenski im je zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju.

Među stranicama su Hrvat Vjekoslav Prebeg, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.

Razmjena se pripremala uz pomoć Turske i Saudijske Arabije. Jedan od posrednika u pregovorima bio je i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji ima bliske odnose s Putinom.

Vecernji.hrHina/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)