PREDSJEDNIK HNS BIH U TOMISLAVGRADU ČOVIĆ: Ovo ne može biti građanska država, država jednog naroda, povijest joj ne dozvoljava

Vrijeme:3 min, 53 sec

Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH i dr. Dragan Čović predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH večeras su nazočili druženju i radnoj večeri s gospodarstvenicima u Tomislavgradu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Druženju su, uz dužnosnike HNS-a i HDZ-a BiH izvršne i zakonodavne vlasti svih razina nazočili i kandidati i nositelji lista Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH za Opće izbore u BiH: Mira Vujeva, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Karlo Nevistić, nositelji liste za Parlament Federacije BiH te Dragan Konta, nositelj liste za Skupštinu Hercegbosanske županije.

Nazočne je na početku susreta pozdravio te dobrodošlicu poželio Jozo Bagarić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad i kandidat na listi za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Bagarić se zahvalio na ukupnoj podršci većih razina vlasti Tomislavgradu i lokalnom gospodarstvu. Govoreći o gospodarstvu, pored određenih prednosti, upozorio je i na probleme i izazove s kojima se gospodarstvenici ovoga kraja susreću. Također, izrazio je očekivanje kako će zajedničkim snagama i na dobrobit svih, politika i gospodarstvo pronaći riješenja.

„Skupa ćemo doprinositi razvoju svakog kraja, posebno Tomislavgrada sa svih razina, jer ovaj grad to zaslužuje“, poručio je Bagarić.

Dobru suradnju svih općina i grada kao i zajedničko apliciranje na razvojne projekte i prekograničnu suradnju koju treba razvijati ova županija, nužnim je istaknuo Dragan Konta, nositelj liste za Skupštinu Hercegbosanske županije.

Suradnja RH i BiH u svjetlu najnovijih geopolitičkih odnosa vezanih za opstojnost Hrvata u BiH, tema je, o kojoj je govorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Milas je posebno pozdravio Borjanu Krišto, zajedničku kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH za članicu Predsjedništva BiH, izrazivši joj potporu na predstojećim Općim izborima u BiH. Istaknuo je opredjeljenje Vlade RH za nastavkom institucionalne pomoći ravnopravnosti Hrvata u BiH, ali i pomoć svim projektima i podupiranju svih ustanova i institucija koje život znače Hrvatimau BiH.

O značaju Općih izbora za Hrvate u Bosni i Hercegovini govorila je zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

„Zašto se Hrvatski narodni sabor odlučio na samo jednog kandidata? Upravo zbog neizmjenjenih izbornih pravila, zbog toga što se u Federaciji biraju dva člana Predsjedništva BiH i što bošnjački narod zbog svoje brojnosti uvijek ima priliku izbarati po postojećim pravilima dva kandidata. To se do sada jasno pokazalo tri puta, uzurpirajući poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ovaj put HNS BiH je jednoglasno odlučio da ide s jednim kandidatom, samo na način da pošalje poruku tim politikama koje promišljaju budućnost Bosne i Hercegovine, da smo hrvatski narod treba odlučiti o svojom većinskom voljom tko će biti hrvatski član Predsjedništva BiH“, kazala je Krišto.

„I u ove izbore idemo sa svojim izbornim programom. Program sadrži pet tematskih cjelina i on je živ program, ima svoje nositelje. To su oni ljudi koji će sukadno svojim nadležnostima izvršavati obveze i gledati da se programski ciljevi ostvare. Jedna od točaka programa HDZ-a BiH za Opće izbore u BiH, veže se uz gospodarstvo, gospodarski razvoj i pametan rast. Donositelji javnih politika uz pomoć gospodarstvenika, moraju pomoći unapređenje poslovnog okruženja, te pridonositi razvoju gospodarstva“, istaknula je Krišto.

„Šaljemo poruku da jedino hrvatski narod treba i mora birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno ne samo u Predsjedništvu, nego i u svim zakonodavnim tijelima svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje se štite kolektivna prava. Zato 2. listopada svi moramo pokazati svoju odgovornost za budućnost, izaći na izbore i izabrati svoje legitimne političke predstavnike, i tako realizirati svoje ciljeve“, zaključila je Krišto.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović je istaknuo prije svega potporu kandidatima Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH, te se zahvalio na potpori Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i gosp. Milasu.

Čović se osvrnuo na važnost izlaska na izbore, govoreći o strateškim odrednicama i aktivnosti HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

„Ovo ne može biti građanska država. Povjest joj ne dozvoljava. Ovo ne može biti država jednog naroda. Budimo osjetljivi oko toga. Suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda moramo vratiti do kraja u sve dokumente koji definiraju budućnost Bosne i Hercegovine. Naš identitet moramo do kraja zaštiti“, istaknuo je.

„Uvjeravam vas, ono što mi danas govorimo, razumije pola članica Europske unije, kroz predsjednike Vlada, ili predsjednike država, što u nazad dvije, tri godine nije bilo tako. To je jedini put kojim moramo djelovati. Suverenost, konstitutivnost hrvatskog naroda moramo vratiti do kraja u sve dokumente koji definiraju budućnost Bosne i Hercegovine“, poručio je za kraj predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

 

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori