Parlamenti samoproglašenih LNR, DNR i regije Herson pozvali na žurni referendum za priključenje Rusiji uslijed napredovanja ukrajinskih snaga

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

S ukrajinskih bojišnica stižu različite informacije. I dok službeni Kijev i zapadni mediji navode kako su ruske snage u panici i da ukrajinska vojska sve dublje prodire na sjeveroistoku zemlje, u regiji Harkov, prema područjima koje kontroliraju proruske separatističke snage u samoproglašenim regijama LNR i DNR, rusko Ministarstvo obrane, mediji i dužnosnici spomenutih regija govore o uspješnom odbijanju ukrajinskih napada i vlastitim uspjesima u borbama u Donbasu i na jugu zemlje.

Istodobno Kijev od zapada traži ubrzanje dopreme novog oružja za svoje snage, dok predsjednik Volodimir Zelenski navodi kako će se, u srijedu, video linkom obratiti Glavnoj skupštini UN-a upravo s tim ciljem

Ukrajinska vojska navodno je uspostavila potpuni nadzor nad selom Bilohorivka, smještenom 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska (taj se grad, koji je ranije brojao oko 90 000 stanovnika, nalazi u samoproglašenom LNR-u, blizu granice sa sjevernim dijelom DNR-a, i u srpnju je došao pod nadzor separatističkih snaga) i sprema se preuzeti čitavu regiju Luhansk „od ruskih okupatora“, izjavio je guverner te regije Serhij Gaidai.

Paralelno s uspjesima ukrajinskih snaga na sjeveroistoku zemlje, jučer su parlamenti samoproglašenih republika, ali i proruska uprava u regiji Herson koja je u cijelosti pod nadzorom ruskih snaga, zatražili od svojih čelnika Leonida Pasečnika (LNR) i Denisa Pušilina (DNR) hitnu provedbu referenduma o pripajanju Rusiji. Zamjenik načelnika proruske uprave regije Herson, Kirill Stremousov, također je govorio o sličnim zahtjevima lokalnih stanovnika. On je dodao kako referendum neće biti krajnja točka i da stanovništvo želi dobiti jamstva da će regija postati dijelom Rusije (info:. RIA Novosti).

Podsjećamo da su se, prije početka velike ukrajinske ofanzive na jugu zemlje 29. Kolovoza (koja je još uvijek u tijeku ali znatno manjim intenzitetom), kao datumi spomenutih referenduma spominjali oni u tekiućem mjesecu rujnu, bez konkretizacije istih. Međutim, ukrajinska ofanziva omela je te planove i zbog sigurnosnih razloga izjave o održavanju referenduma do jučer su bile utihle zbog opasnosti od masovnih javnih okupljanja na mjestima glasovanja.

S ruske strane dolaze pozitivne reakcije na jučerašnju inicijativu o žurnoj provedbi referenduma, ali onih službenih za sada nema.

 

geopolitika.news/  https://www.geopolitika.news//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)