Svetac/svetica dana: Sveta Hildegarda iz Bingena

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Hildegardu iz Bingena (Hildegard von Bingen), poznatu i kao “Sibila s Rajne” ili kao “čudo XII. stoljeća”, njemačku redovnicu benediktinku, mistikinju, književnicu, glazbenicu i znanstvenicu, časte i katolici i protestanti. Papa Ivan XXII. proglasio je Hildegardu 1326. blaženom, a papa Benedikt XVI. potvrdio je 2012. njezinu svetost i proglasio ju crkvenom naučiteljicom (Doctor Ecclasiae universalis).

 

Rođena je 1098. u Bermesheimu kod Alzeya (Rheinland-Pfalz) kao deseto dijete plemića Hildeberta i Mechtilde. Već kao djevojčica imala je viđenja. Roditelji su je s osam godina dali na odgoj redovnicama u benediktinski samostan Disibodenberg. U petnaestoj godini Hildegard je i sama primila redovničku koprenu.

S 40 godina počela je zapisivati svoja viđenja. Posjedovala je dar proročanstva, pisala propovijedi i životopise svetaca, vodila bogatu korespondenciju s papama, carevima, kraljevima, biskupima i drugim istaknutim osobama svojega vremena. Bila je savjetnica mnogih uglednika.

Uščuvao se veći broj njezinih pisama i rasprava, koje su uz njezine pjesme na latinskom jeziku zanimljivi dokumenti iz razdoblja Križarskih ratova. Objavila je mnoga djela i znanstveno se bavila teologijom, medicinom, botanikom, glazbom, etikom i kozmologijom. Oko 1151. skladala je liturgijsku dramu s moralnom poukom pod naslovom „Ordo Virtutum“ („Red vrlinā“).

Posjećivala je brojne samostane i na trgovima držala govore svećenstvu i puku. Nakon smrti svoje učiteljice i poglavarice Jutte von Sponheim postala je 1136. poglavaricom (magistrom) u Disibodenbergu, a poslije je utemeljila samostane Rupertsberg (1150.) i Eibingen (1165.). U svoju redovničku zajednicu unosila je radost, vedrinu i glazbu te je nastojala pomoći svim sestrama da služe Gospodinu s veseljem.

Osobitu nježnost pokazivala je prema bolesnicama, nabavljala im lijekove, a kada to nije bilo dovoljno, obraćala se Gospodinu da ih on izliječi čudom. Preminula je na današnji dan, 17. rujna 1179., u samostanu Rupertsbergu (Bingen am Rhein, Rheinland-Pfalz).

Jedan od Hildegardinih biografa zapisao je: »U njezinim je grudima plamtjela ljubav, koja nije isključivala nijednoga čovjeka.«

Hildegardine relikvije nalaze se u župnoj crkvi u Eibingenu (Hessen). Časte je i katolici i protestanti.

Papa Ivan XXII. proglasio je Hildegardu 1326. blaženom, a papa Benedikt XVI. potvrdio je 2012. njezinu svetost i proglasio ju crkvenom naučiteljicom („doktorica sveopće crkve“, „Doctor Ecclasiae universalis“).

 

Župa sv. Nikole biskupa Jastrebarsko/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)