Neredi u Beogradu: Protivnici Pridea napali policiju, gađali aute, nastradali i novinari

Vrijeme:1 min, 22 sec

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije, gdje je u subotu došlo do incidenta kada su protivnici Europridea bocama gađali automobile i snimatelja N1, sada je mirno.

Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je u subotu da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

Kako se navodi u priopćenju tisućama aktivista na trasi povorke, koja će krenuti od Narodne skupštine, priključit će se brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Portal Nova.rs objavio je u subotu posljepodne da je nakon diplomatskih napora u pregovorima Europske unije i kabineta predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, postignut dogovor po kome će Europride povorka biti dozvoljena.

Kompromisno rješenje po kome će beogradski Europride biti omogućen nastalo je nakon napora europske povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli, koja se osobno angažirala prilikom pregovora s predsjednicom vlade, prenijela je Nova.rs.

Helena Dalli je trenutno u Beogradu, kao i brojni dužnosnici iz Europske unije, koji su zajedno došli da podrže ovogodišnji Europride i ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u subotu da će svi biti sigurni tijekom održavanja Europridea te da tijekom proteklog tjedna nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizirani u srpskoj prijestolnici.

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije, gdje je u subotu došlo do incidenta kada su protivnici Europridea bocama gađali automobile i snimatelja N1, sada je mirno.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea.

 

vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori