Već u ranoj fazi invazije dogovoren je mir, ali Rusi su sve otkazali: ‘Putin je htio rat’

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Reutersovi izvori tvrde da je Kozak prvotno od Putina dobio zeleno svjetlo za pregovore i da je u tome uspio. Donio je u Moskvu taj sporazum i tamo su ga odbili, sve je otkazano. “Putin je u hodu promijenio planove”, tvrde njihovi izvori.

Već gotovo sedam mjeseci traje ruska invazija na Ukrajinu. Kada je rat počinjao krajem veljače, bilo je teško zamisliti da će potrajati toliko dugo. No, zapravo umalo je došlo do mira već u ranoj fazi sukoba. Naime, sada je iz visokih ruskih krugova bliskih vlasti procurila priča da je u ožujku praktički već bio dogovoren mirovni sporazum.

Glavni Putinov čovjek u Ukrajini uspio je postići privremeni dogovor s Ukrajincima koji bi uključivao glavni ruski zahtjev: da se Ukrajina odrekne ideje o ulasku u NATO. No, Putin je glatko odbio mir i odlučio je nastaviti svoju “specijalnu operaciju”, objavio je Reuters u ekskluzivnoj priči.

Glavni ruski namjesnik u Ukrajini u to vrijeme Dmitrij Kozak prenio je tada Putinu da je po tom dogovorenom sporazumu praktički bila riješena potreba za širokom okupacijom Ukrajine, tvrde sada ruski izvori. To je prvi put da je u javnost izašla priča da je nakon početka invazije postojao pripremljen mirovni sporazum.

Prije rata Putin je upravo širenje NATO-a sve bliže ruskim granicama označio kao glavni problem te poticaj da se Rusija pobrine za svoju sigurnost. Putin je javno govorio kako širenje NATO-a na bivše države SSSR-a predstavlja egzistencijalnu prijetnju Rusiji  te da će to izazvati rusku reakciju.

Ispočetka je Putin podržavao pregovore i plan za mir u ranoj fazi invazije, ali kada su mu prezentirali Kozakov sporazum, Putin je odbacio tu ideju tvrdeći da to nije dovoljno. Što jasno govori da je Putin očito tražio i anektiranje ukrajinskih teritorija. Privremeni sporazum odbačen je i rat je nastavljen.

Reutersovi izvori tvrde da je Kozak prvotno od Putina dobio zeleno svjetlo za pregovore i da je u tome uspio. Donio je u Moskvu taj sporazum i tamo su ga odbili, sve je otkazano. “Putin je u hodu promijenio planove, htio je rat”, tvrde njihovi izvori.

Danas iz Kremlja odbacuju teze da je takav sporazum uopće postojao.

“To nema nikakve veze sa stvarnošću. Ništa sličnog nije se dogodilo. To je posve netočna informacija”, tvrdi vjerni Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

S druge strane, Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga, tvrdi da su Rusi koristiti mirovne pregovore kako bi bolje pripremili svoju invaziju.

“Danas posve razumijemo da ruska strana nikad nije bila zainteresirana za mirovne sporazume”, izjavio je Podoljak.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)