Ukrajina tvrdi: Ruski vojnici napuštaju Melitopolj i idu na Krim

Vrijeme:52 sec

 

Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik okupiranog Melitopolja u regiji Zaporožje, kaže da su konvoji ruske vojne opreme iz Melitopolja upućeni daleko na jug, prema Krimu.

Tvrdnje Fedorova prenosi Kyiv Independent, a on kaže da je vojna oprema viđena u selu Čonhar u Hersonskoj regiji, na granici s Krimom. Vijest nije neovisno potvrđena. Melitopolj je iznimno važna strateška točka pa bi njegovo oslobođenje bilo ogroman poraz za Rusiju. No, o oslobođenju Melitopolja zasad nema nikakvih informacija, pa ni najava. Treba spomenuti da je gradonačelnik Fedorov još u lipnju plasirao informacije o napuštanju ruske vojske i povlačenju iz tog grada.

Riječ je o gradu kojeg još nazivaju “vrata za Krim”. Naime, 80% svih vlakova koji su iz Ukrajine išli za taj poluotok, koji je pod kontrolom Rusije od 2014., prolazilo je kroz ovaj grad. Grad je prije rata brojao oko 150 000 stanovnika. Grad je, kao i Herson, pao relativno brzo, već 1. ožujka. Ukrajinski gradonačelnik Ivan Fedorov je bio zatočen, ali je pušten Ukrajini kroz program razmjene zatvorenika.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)