TRULEŽ U RUSKOJ MAŠINI: ‘Gubici su im preveliki, kolaju priče o porazu, Putina sad mogu spasiti samo drastični potezi‘

Vrijeme:5 min, 35 sec

 

Meki trbuh ruske vojske ponajprije su tenkovi, koji su se pokazali kao lak plijen za ukrajinske kopnene trupe

Samo od prošle srijede do nedjelje, u Ukrajini je uništeno 338 komada važne ruske vojne opreme, od borbenih zrakoplova preko tenkova do kamiona, pokazuju podaci s otvorene obavještajne web stranice Oryx. Posljedica je to ukrajinske ofenzive koja je zaprepastila Ruse svojom brzinom i širinom, piše CNN.

Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik ustvrdio je u nedjelju da su njegove snage od početka rujna oslobodile više od 3000 četvornih kilometara teritorija. Predsjednik Zelenski kasnije je tu brojku udvostručio. Ukrajinski izvještaji tvrde da Putinove trupe bježe prema istoku, sve do ruske granice, i pri tome ne biraju prijevozna sredstva kojima će to učiniti, što u prijevodu znači da kradu automobile od civilnog stanovništva.

Pri tome za sobom ostavljaju tek krhotine ruskog ratnog stroja, koji otkako je započela Putinova takozvana “specijalna vojna operacija” nije uspio opravdati status jedne od najvećih svjetskih sila.

Ovi ruski gubici akumulacija su mnoštva postojećih problema, a koji sada izlaze na vidjelo zahvaljujući ukrajinskoj metodičnosti i milijardama dolara vrijednoj vojnoj opremi pristigloj sa zapada. Analitičari tvrde da će jedino drastični potezi, odnosno nekonvencionalne Putinove taktičke intervencije, spasiti Ruse.

Meki ruski trbuh

Mnogi ruski problemi, nefleksibilno upravljanje vojskom, loš moral trupa, neadekvatna logistika i poteškoće s održavanjem opreme – očiti su problem od samog početka rata.

Meki trbuh ruske vojske ponajprije su tenkovi, koji su se pokazali kao lak plijen za ukrajinske kopnene trupe, kao i kamioni koji nisu imali adekvatne gume za kretanje po ukrajinskom tlu.

CNN podsjeća na konvoj dug 64 kilometra koji je krenuo na put prema glavnom gradu Kijevu i koji su tada uništili ukrajinski branitelji.

Naime, još dok je taj konvoj stajao, pojavili su se izvještaji kako su ruske trupe imale značajnih problema s moralom- neki nisu ni znali da su u Ukrajini, ili ako jesu, pitali su se zašto su tamo. Nadalje, kako su se borbe intenzivirale, Ukrajinci su metodično ubijali generale i pukovnike za koje se očekivalo da vode ruske snage.

Pavel Filatjev, ruski padobranac, koji se ranije tijekom rata borio kod Hersona, rekao je prošlog mjeseca za CNN, kako njegova postrojba nije imala čak ni osnovne potrepštine tijekom te operacije.

– Nekoliko dana nakon što smo opkolili Herson mnogi od nas nisu imali hrane, vode ili vreća za spavanje. Budući da je noću bilo jako hladno, nismo mogli ni spavati, našli bismo u smeću neke krpe u koje bi se umotali da se ugrijemo – kazao je te dodao kako im je i oružje bilo ispod svakog standarda.

– Sve naše oružje datira iz rata u Afganistana gdje su se ruske snage borile od 1979. do 1989. – otkrio je.

Moćno zapadnjačko oružje

U međuvremenu, u Ukrajinu je stiglo zapadno oružje, među kojim i moćni raketni sustavi HIMARS, koji može ispaliti rakete na udaljenosti do 80 kilometara. Upravo je te rakete Ukrajina koristila kako bi devastirale ruske opskrbne linije, skladišta streljiva i zapovjedna mjesta. Prema zapadnim analitičarima, udari ukrajinskih HIMARS-a na ruske linije opskrbe bili su nemilosrdni.

“Ukrajinsko dalekometno topništvo sada vjerojatno gađa prijelaze Dnjepra (rijeke) toliko često da Rusija ne može izvršiti popravke oštećenih cestovnih mostova”, priopćilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane.

Trent Telenko, bivši revizor kontrole kvalitete američke Agencije za upravljanje obrambenim ugovorima, koji je proučavao rusku logistiku, potvrdio je da su ukrajinske snage koristile precizne rakete ispaljene iz HIMARS-a kako bi uništile ključna ruska skladišta oružja u blizini željezničkih linija, daleko iza crta bojišnice.

No ne treba sve zasluge pripisivati samo kvaliteti oružja, piše američki think-tank Institute for the Study of War (ISW), već ga se mora promatrati u korelaciji s vještinom Ukrajinaca i njihovom domišljatošću.

Taktička varka

Prošlog tjedna Rusija je prerasporedila snage prema Hersonu kako bi osnažili linije koje su popuštale pod naletom ukrajinskih snaga. No samo nekoliko dana od početka protuofenzive kod Hersona na jugu, ukrajinske su snage započele protuofenzivu kod Harkiva na istoku zemlje.

Ukrajinska vojska je eksploatirala slabe točke u ruskim linijama, kazao je Mark Hertling, analitičar CNN-a i bivši general američke vojske.

– Prvo su poslane male izvidničke skupine kako bi detektirali točke koje su probili tenkovi i topovi, da bi zatim Ukrajinci zauzeli područja daleko iza crta bojišnice, od kuda su se Rusi opskrbljivali – objasnio je Hertling.

– Brzo rusko povlačenje omogućilo je Ukrajini da zarobi rusko oružje, streljivo, gorivo i zalihe – rekao je Telenko.

Analitičari su također primijetili kako je izostala ruska pomoć iz zraka. Slažu se i kako je ukrajinska protuzračna obrana cijeli rat bila na izrazito visokoj razini.

Spirala poraza

Ruski neuspjesi samo će ubrzati spiralu poraza koju Moskva možda neće moći zaustaviti, piše CNN.

Kako će se mogućnosti smanjivati, tako će biti i iscrpljenog ruskog morala. Ruski vojnici nemaju volje nastaviti se boriti u Ukrajini, kaže bivši načelnik američke vojske u Europi – napisao je na Twitteru Mick Ryan, pomoćni suradnik u Centru za strateške i međunarodne studije i bivši general australske vojske,

Kako se ruske snage povlače, tako će vojnici priče o porazu i bijegu ponijeti sa sobom, gdje god oni išli. Kremlju će biti gotovo nemoguće spriječiti da se te priče ne prošire Rusijom.

Teritorij koji je Rusija osvojila u Ukrajini tijekom sedam mjeseci, uz cijenu desetaka tisuća ruskih žrtava, izgubljen je u tjedan dana. A ruski generali izgleda nemaju odgovor.

Čak i kad su Putinove snage napredovale, to je napredovanje bilo sporo i teško. Sada je veliko pitanje ima li Rusija dovoljno izvježbanih trupa da krene u nove napade.

U srpnju je CNN izvijestio kako su širom Rusije odaslani pozivi više od 30.000 dobrovoljaca da se pridruže vojsci u Ukrajini. Mamac su bili veliki novčani bonusi, a prijašnje iskustvo nije se tražilo.

Ali Katerina Stepanenko, ruska istraživačica na ISW-u, rekla je da će novi regruti biti od male pomoći na bojnom polju jer nema dovoljno vremena za njihovu obuku.

Primjerice, obuka tenkovske posade traje najmanje nekoliko mjeseci, a ponekad i više od godinu dana.

– Malo je vjerojatno da će dobrovoljce bez prethodnog iskustva kratkoročna obuka pretvoriti u učinkovite vojnike – dodaje Stepanenko

Neće biti lako zamijeniti niti 300 ruskih komada hardvera koji su u posljednjih nekoliko dana uništeni, oštećeni ili jednostavno ostavljeni na bojnom polju.

– Ruska industrija sputana je zapadnim sankcijama. Moskva ima proizvodne kapacitete, ali nema najbolje komponente. Zbog sankcija možda će morati zamijeniti senzore i elektroniku inferiornim alternativama. Materijalni gubici su za Rusiju preveliki- rekao je Jakub Janovski, vojni analitičar koji pridonosi blogu Oryx.

Prema svemu napisanom čini se kako su Ukrajinci nadomak pobjede, a Rusi poniženi i poraženi.

Ali Ryan, bivši australski general, ostaje oprezan.

– Prerano je govoriti o trijumfu Ukrajinaca. Rusi još uvijek imaju kapacitete za nova osvajanja. Jug i istok su još uvijek okupirani. Ukrajinci su izvojevali značajnu pobjedu, ali još uvijek nisu dobili rat – tvitao je.

L.F./Jutarnji list/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)