Prof. dr. sc. Mihovil Biočić: Otvoreno pismo urednicima TV kalendara

Vrijeme:3 min, 28 sec

  

Urednicima TV kalendara HRT-a i njihovim nalogodavcima

Na TV kalendaru od 13. rujna 2022., opet ste (kao i 2021.g.) besramno promovirali jugokomunističku istinu o pripajanju Istre Hrvatskoj. Ni jednom riječju niste spomenuli doprinos don dr. Bože Milanovića i njegovih svećenika!? Zbog te činjenice uputio sam vam Otvoreno pismo prije godinu dana te ću neke činjenice morati ponoviti.

Daran Bašić: “Prodaja Dalmacije”, Rapallski ugovor, Rimski ugovori. Kronološka istina

Je li moguće da opet bezočno krivotvorite povijest, krijući doprinos hrvatskog istarskog katoličkog svećenstva, tih istinskih antifašista, u  pripajanju Istre matici Hrvatskoj!?  Za razliku od Titovih ‘antifašista’, ti su svećenici proživjeli neviđene patnje od talijanskog fašizma, pa i u vrijeme kada su Titovi ‘antifašisti’ prijateljevali s nacifašistima (od 23. kolovoza 1939. do 22. lipnja 1941.). Dok su ti svećenici bili proganjani, komunisti su tada pomagali naciste, slavili s njima okupaciju Francuske i velikog dijela zapadne Europe, a ‘mrske’ imperijaliste Francuze i Britance, optuživali su za izazivanje rata. Nacisti i komunisti su potpomagali jedni druge u borbi protiv Britanaca i Francuza, priređivali zajedničke vojne parade u Brest Litovsku, Białystoku, Grodnu, Lwówu itd. Staljin je slavio i čestitao Hitleru na pobjedi, kada je ušao u osvojeni Pariz.

Zbog doprinosa Katoličke crkve u Istri, na čelu s don dr. Božom Milanovićem, na Pariškoj konferenciji Istra je pripala Hrvatskoj. ZAVNOH i AVNOJ  su to kasnije samo ‘amenovali’, ali nisu sudjelovali na Pariškoj konferenciji! Kako vam je ‘promaklo’ da je čak i megazločinac Tito, odlikovao don. Božu Milanovića? Valjda je imao razloga!

Na proslavi 74. obljetnice donošenja Pazinskih odluka, o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom i 70. obljetnica Pariške mirovne konferencije, u Pazinu 25. rujna 2017., komunistički ‘antifašisti’ su zviždali predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i drugim uvaženim gostima, kada je predsjednica spomenula doprinos Katoličke Crkve.

(https://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/48274-zvizdaci-antifasizmu-u-hrvatskoj-istri-godine-2017).

Ti istinski antifašisti, a ne komunisti  su 13. rujna 1943., u Pazinu, izdaliProglas o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj’ i proglasili ‘ujedinjenje s našom hrvatskom braćom‘. Proglas poručuje da jeIstra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati te označava kraj  fašističke i talijanske vlasti u Istri’. Svećenici, njih 55  iz ‘Zbora svećenika Sv. Pavla za Istru’, istražili su i iznijeli Međunarodnoj komisiji pravo stanje (matica) na spornom području, gdje su se trebale odrediti međudržavne granice. Naime, vladalo je načelo da će određeno područje pripasti onoj državi čije stanovništvo prevladava. Najvažniji dokaz o etničkom sastavu Istre je ‘Spomenica hrvatskog svećenstva u Istri’, koje je uvažilo Savezničko povjerenstvo za razgraničenje Julijske krajine, u Pazinu 12. veljače 1946. Spomenicu je napisao ‘Zbor svećenika sv. Pavla za Istru’. U potpisu tog dokumenta su: predsjednik Tomislav Bonko, tajnik Miroslav Bulešić, odbornici Božo Milanović, Leopold Jurica, Josip Pavičić i dr. Uz ostalo, svećenici su u Spomenici prikazali strahote koje su Talijani činili Hrvatima, naročito svećenicima od 1918. do 1943.

 Dana 19. ožujka 1946., u 22,45 sati, Međunarodno povjerenstvo je primilo na tajni razgovor izaslanstvo Zbora svećenika Sv. Pavla za Istru koji su činili: don Božo Milanović, don Tomo Banko i don Leopold Jurca. Oni su na sastanku prikazali da u Istri postoje 132 hrvatsko-slovenske župe (75%), 23 mješovite (13%) i 21 talijanska (12%)  (Božo Milanović, Moje uspomene, str. 142.).

Na Mirovnoj  konferenciji u Parizu 1946., ti su podaci bili odlučujući, a ne odluke ZAVNOH-a  i  AVNOJ-a!

Tim istarskim domoljubima, istinskim antifašistima, nekomunistima, koji su imali odsudnu ulogu u stvaranju novih granica na tim područjima pod Italijom, iz zahvalnosti za bitne dokaze i ulogu u pripojenju Istre Hrvatskoj, komunistička vlast je onemogućavala crkvene obrede, izazivala, odvodila svećenike i građane, koji se nisu vraćali… Mladog istarskog svećenika, danas blaženika, Miroslava Bulešića (1920.-1947.) su ‘antifašisti’, nakon mise u župnoj kući u Laništu u Istri, zaklali nožem. (https://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/48274-zvizdaci-antifasizmu-u-hrvatskoj-istri-godine-2017). O brojnim zločinima u Istri, danas se puno zna (http://hrcak.srce.hr/file/188770., https://hr.wikipedia.org/wiki/Božo_Milanović) 

Na kraju, mogu se samo nadati da će u skoroj budućnosti na HRT-u prevladati istina, prije svega smjenom neokomunističkih i neojugoslavenskih kadrova.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)