Luka Mišetić na Twiteru: Bez Hrvatske vojske RS bi proglasila neovisnost od BiH 2000. godine putem referenduma, prema deklaraciji Izetbegovića i Krajišnika iz rujna 1993. godine

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

Luka Mišetić, američki odvjetnik hrvatskih korijena koji je i stručnjak za međunarodno pravo, napisao je danas na Twitteru da bi, da nije bilo intervencije Hrvatske vojske kojom je okončan rat u BiH, Republika Srpska proglasila neovisnost od BiH 2000. godine temeljem sporazuma Izetbegović – Krajišnik iz 1993. godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Bez Hrvatske vojske, Bosna i Hercegovina bi danas, u najboljem slučaju, bila “suverena” kao što je suveren Cipar. U vjerojatnijem scenariju, RS bi proglasila neovisnost od BiH 2000. godine putem referenduma, prema deklaraciji Izetbegovića i Krajišnika iz rujna 1993. godine, napisao je Mišetić.

Mišetić je, inače, svoj tweet objavio kao odgovor na tvrdnje bošnjačkog radikalnog twitteraša te bivšeg ministra energije u platformaškoj Vladi FBiH, Reufa Bajrovića.

Bajrović se referirao na jučerašnje tvrdnje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koje je izrekao tijekom svog govora na 27. obljetnici oslobođenja Jajca u akciji HV-a i HVO-a “Maestral.”

“Treće što je lupio da je spasio granice BiH, ne zna ili zaboravlja, da su granice BiH utvrđene priznanjem i članstvom u UN-u i nikada agresijom ne mogu biti promjenjene, rs kao i hrhb su bile okupirana teritorija članice UN-a”, napisao je Bajrović na Twitteru misleći pri tome na Milanovićevu tvrdnju da je Hrvatska vojska očuvala granice BiH.

S obzirom na to da je osnova Mišetićeve objave sporazum Izetbegović – Krajišnik, HMS podsjeća na Zajedničku srpsko-muslimansku deklaraciju Alije Izetbegovića i Momčila Krajišnika (Radovana Karadžića) potpisanu u Ženevi, 16.9.1993. godine kao pravo svjedočanstvo i dokumentiran prikaz o tome tko je, na koji način i kako dijelio BiH.

Alija Izetbegović je, naime, prihvatio i potpisao pred međunarodnim svjedocima Davidom Ovenom i Thorwaldom Stoltenbergom rješenje o uspostavi Unije Republika u BiH gdje je također dogovoreno da će se tekst sporazuma ponuditi i hrvatskoj strani. Strane potpisnice su se dogovorile osnovati radne grupe kojima će zadatak biti dogovoriti teritorijalno razgraničenje unutar Unije, a za vrijeme prve dvije godine postojanja te Unije, mora biti pripremljen i proveden referendum. O datumu održavanja moraju se složiti sve tri strane, a pitanje građanima svake od republika bit će da li se slažu da i dalje ostanu u Uniji ili je žele napustiti.

Jacques Klein; “Alija mi je rekao, sa Srbima bi se mi lako dogovorili problem su Hrvati“

Dakle Alija Izetbegović je bio spreman i potpisao je sporazum koji BiH svoje postojanja nastavlja kao Unija Republika, federacija ili konfederacija s mogućnošću da se u roku od dvije godine građani na referendumu izjasne o tome da li žele ili ne ostati u toj zajednici republika. Štoviše jamci tog sporazuma su međunarodni predstavnici i iskusni diplomati David Oven i Thorwald Stoltenberg. Danas, oni koji zagovaraju ovakva ili slična rješenja su predmet najžešćih difamacija i sotonizacija političkog Sarajeva, objavio je u kolovozu prošle godine portal Centralna.ba.

Jacques Klein prijelazni upravitelj UNTES-a komentirao je svojevremeno ovaj sporazum, a tu svoju izjavu je čak i ovjerio u SAD-u kao jamstvo njezinoj autentičnosti i istinitosti.

“Sa Srbima bi se mi lako dogovorili problem su Hrvati gospodine Klein. Točno je da sam Tuđmanu ponudio Hercegovinu, odnosno sve južno od Prozora kako se ne bi izjalovio dogovor sa Srbima jer i Hrvati moraju nešto imati“, kazao je Kleinu Izetbegović

Klein je kasnije posvjedočio da mu je i Tuđman isto to rekao ali i da je odbio Izetbegovićevu ponudu.

…S obzirom na postupke predsjednika Tuđmana i hrvatskih vlasti prema BiH ne mogu potvrditi da je Republika Hrvatska sudjelovala u nedopuštenoj secesiji Bosne i Hercegovine.

Evo što je to sa Srbima  dogovarao Alija…..

Luka Mišetić Twiter/R. I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori