Amerika odobrila vizu Lavrovu, Rusi traže da i ostatak izaslanstva uđe u New York

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

Ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i određenom broju članova delegacije koju on predvodi, odobrene su vize za ulazak u Sjedinjene Američke Države kako bi nazočili Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN).

“Vize su date Lavrovu i velikom broju članova izaslanstva”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Moskva je od Washingtona zatražila vize za 56 osoba, navodi se u pismu ruskog veleposlanika u UN-u Vasilija Nebenzije od 2. rujna generalnom tajniku UN-a Antoniju Guteresu. Ruski diplomatski izvor rekao je u utorak da su Sjedinjene Američke Države odobrile 24 vize, prenosi Reuters.

Nebenzia je u svom pismu također naveo da avionska posada Lavrovovog aviona nije dobila vize. Nije odmah bilo jasno je li Washington dao vize za rusku posadu ili bi se od Lavrova očekivalo da leti komercijalnim avio kompanijama za New York.

Prema “sporazumu o sjedištu” UN-a iz 1947. godine, Sjedinjene Američke Države su općenito dužne dozvoliti pristup Ujedinjenim narodima stranim diplomatama, no Washington tvrdi da može uskratiti vize iz sigurnosnih, terorističkih i vanjskopolitičkih razloga.

Ujedinjeni narodi su ranije ovog mjeseca saopćili da razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama o ruskim vizama.

Ministarstvo očekuje izdavanje viza i ostalim članovima izaslanstva kao i ubrzano rješavanje logističkih pitanja, imajući na umu da “restrikcije zbog ilegalnih sankcija SAD-a blokiraju logistički dolazak ruskih predstavnika na sjednicu Generalne skupštine”, navodi se u saopćenju, prenosi RIA Novosti.

Rusija već tjednima kritizira SAD zbog neizdavanja viza članovima ruskog izaslanstva u svrhu sudjelovanja u radu Generalne skupštine UN-a. Sastanak na visokom nivou Generalne skupštine UN-a počinje 20. rujna.

Kremlj je u utorak saopćio da SAD krši svoje obveze time što nisu izdali vize cijelom ruskom izaslanstvu i rekao da će pozvati Ujedinjene narode i Sjedinjene Američe Države na odgovornost za tu situaciju.

Sjedinjene Američke Države saopćile su ranije ovog mjeseca da ozbiljno shvataju svoje obveze kao zemlja domaćin UN-a i da su podaci o vizama povjerljivi prema američkom zakonu, tako da ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)