JAJCE Obilježavanje 27. obljetnice operacije ‘Maestral’ i oslobođenja Jajca

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

 

Danas će biti obilježena 27. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Program započinje u 8.30 sati polaganjem vijenaca na spomen obilježju Franji Ladanu Panceru.

Nakon toga u 10 sati protokolom je predviđeno polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne “Virovitica”.

U 10.30 sati krenut će svečani mimohod veterana hrvatskih snaga s ratnim zastavama uz postrojavanje na Plivskom – Jožikinom mostu.

U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će služena sveta misa za poginule branitelje.

U 12.30 sati izaslanstva će položiti vijence na središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima, a u 13 sati počinje središnji program obilježavanja.

Današnjoj svečanosti u Jajcu nazočit će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. On će tom prigodom Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovati brigadu „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, priopćeno je iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Vojno-redarstvena operacija “Maestral” trajala je od 8. rujna do 17. rujna 1995. i stvorila je preduvjete za nastavak napredovanja hrvatskih snaga, a 13. rujna 1995. oslobođeno je Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Operacija “Maestral” je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj je oslobođen veći prostori zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)