U Hrvatskoj se službeno zataškava sve što bi se moralo službeno razotkrivati

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Sindikalist tvrdi da ima “čvrste, neoborive, provjerene i lako provjerljive dokaze da signalizacija između kolodvora Okučani i mjesta udara putničkog u teretni vlak nije radila”!

Mogu potvrditi da imamo čvrste, neoborive, provjerene i lako provjerljive dokaze da signalizacija između kolodvora Okučani i mjesta udara putničkog u teretni vlak nije radila! Nije bila u funkciji i nikako nije mogla pružati informacije strojovođi. Prave informacije po kojima bi on sukladno propisanim procedurama donosio odluke o vožnji i prometu vlaka. Također, dokazi upućuju na to da je u trenutku otpreme vlaka iz kolodvora Okučani ta signalizacija već tada bila nefunkcionalna i nije radila.” To je u nedjelju za RTL rekao Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske, najavivši da će dokaze pokazati u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Iz Hrvatske željeznice – Infrastrukture nisu htjeli tu tvrdnju ni potvrditi ni opovrgnuti, nego su novinarima rekli da se za sva pitanja obrate policiji, koja da vodi istragu. No i policija i drugi istražitelji već su dan prije ustvrdili da je signalizacija bila ispravna. Službeni rezultati pokrenutih istraga očekuju se za najviše 10 dana.

Sve u svemu, teško da će ikakvi dokazi uspjeti opovrgnuti i nadjačati službenu šutnju i službena zataškavanja. Ono što je u Hrvatskoj protuzakonito, nezakonito, neuredno, neodgovorno, nemoralno, korumpirano i pokvareno a što je u zoni odgovornosti političkih i javnih vlasti i institucija, sustavno se zataškava. Kao što je bila na svim razinama vlasti zataškana afera u MVEP-u koju je razotkrio i mjesecima na nju upozoravao sva nadležna državna tijela i najviše razine državnih dužnosnika i institucija diplomatski službenik i bivši v. d. glavnog tajnika MVEP-a Damir Sabljak, kojemu je jedini publicitet i jedinu potporu tada omogućila stranka Most. Poslije je dobio i sudsku presudu u svoju korist. Ali ni ona nije imala za učinak ničiju odgovornost. Naprotiv, sustav je i dalje tjerao po svomu.

Stanje je takvo da se u Hrvatskoj službeno zataškava sve što bi se moralo službeno razotkrivati. To je ono najstrašnije i može dovesti do njezina pucanja odnosno urušavanja. Ne funkcioniraju mehanizmi otkrivanja istine te utvrđivanja i priznavanja odgovornosti, a ako se istina i otkrije, odgovornost odgovornih opet najčešće izostane, a nove afere potisnu stare u zaborav.  I tako, dokle?

 

Povezani sadržaj:

Logično bi bilo da smijene, uhite i optuže sve članove uprave i nadzornog odbora INA-e!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)