Dva tjedna potpredsjednici FBiH blokiraju imenovanje sudaca Ustavnog suda

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

 

Nepostojanje političkoga dogovora sada se pokazuje u pravome svjetlu. Sada, kada sam predložio suce, dopredsjednici FBiH ne daju suglasnost. Sada je normalno ovakvo ponašanje i, eto, nitko nije kriv, a ja sam i sankcioniran jer zbog istog razloga nisam mogao imenovati suce – rekao je Čavara.

Protekla su puna dva tjedna otkako je predsjednik FBiH Marinko Čavara predložio kandidate za suce Ustavnoga suda, no do danas potpredsjednici entiteta Milan Dunović iz DF-a i Melika Mahmutbegović nisu poduzeli ništa kako bi se taj proces okončao. A oni mogu odbiti predložene kandidate, odnosno ne dati suglasnost za njihovo imenovanje ili ih pak odobriti, piše Večernji list BiH.

Doduše, postoji i treća opcija – izigravati da se ništa ne događa jer je splasnuo javni pritisak bošnjačke javnosti i stranaka na međunarodne dužnosnike. Koji također šute na ovo blokiranje imenovanja nedostajućih sudaca Ustavnoga suda FBiH, među kojima su i članovi Vijeća za odlučivanje o vitalnom interesu.

Četiri najbolja kandidata

Čavara je predložio Ajšu Softić iz reda bošnjačkoga naroda, dugogodišnju sutkinju i predsjednicu Općinskoga suda u Banovićima. Ona je i supruga potpredsjednika SDA Safeta Softića. Hrvatski kandidat za Ustavni sud Federacije BiH je Mirko Milićević i dugogodišnji je tužitelj. Iz reda srpskog naroda predložen je Branimir Orašanin, sudac Suda BiH, koji je oborio žalbu o nelegalnom izboru članova Središnjeg izbornog povjerenstva.

Dubravko Čampara je kandidat iz reda manjina, odnosno ostalih, koji je predložen za suca Ustavnoga suda FBiH. Nakon toga poteza, kako se doznaje, za dvojac SDA i Demokratska fronta problematična su postala dva imena. To je pak ključni razlog zašto Dunović i Mahmutbegović, po nalogu središnjica stranke, blokiraju izbor sudaca te će to nastaviti činiti i dalje. Najprije je to, što apsolutno iznenađuje, ime Ajše Softić koja je dobila odlične ocjene Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća. Uostalom kao i ostalih troje kandidata koji su predloženi u Ustavni sud Federacije BiH. Valja reći kako je vodstvo SDA na tome mjestu željelo vidjeti Izmira Hadžiavdića. Riječ je o tajniku u federalnome Parlamentu.

No, koliko je on važan SDA, govori podatak da je bio predstavnik stranke na pregovorima oko izmjena izbornog zakonodavstva. Čak i unatoč tome što kao zaposlenik federalnih institucija ne može stranački djelovati. SDA je “prst” u oko i prijedlog državnog tužitelja Čampare jer ga promatra kroz objektiv svoga stranačkog razračunavanja s bratom Aljošom Čamparom koji je napustio SDA te je dio konkurencije koja želi tu stranku isključiti iz vlasti nakon sljedećih izbora. Uz to, zamjeraju i to što se Čampara izjašnjava kao predstavnik manjina.

U slučaju pak da Melika Mahmutbegović i Milan Dunović ipak popuste te podrže predložene kandidate, onda bi o njima glasovao Dom naroda. I to većinom glasova nazočnih izaslanika na sazvanoj sjednici. Sam Čavara za Večernjak govori kako je odnos “federalnih partnera” HDZ-u BiH najbolje pokazao da ne postoji parlamentarna većina koja bi poduprla imenovanje sudaca te da je njegovo kažnjavanje u suštini bilo posve promašen potez.

Isti razlozi za sankcije

– Očito je problem u odnosima federalnih partnera, a ne u predsjedniku FBiH. Nepostojanje parlamentarne većine blokiralo je sve. To je uzrok svih problema u entitetu. Ni u jednoj državi nema situacije da je, ako ne postoji dogovor parlamentarne većine, sve blokirano. To onda nije stvar nečije želje, nego je jednostavno posljedica nepostojanja političkoga sporazuma u FBiH. U suprotnom bismo imali izabranog predsjednika FBiH i dvoje dopredsjednika, kao i nove Vlade. Na jednak način nisu imenovani ni suci Ustavnoga suda. Nepostojanje političkoga dogovora sada se pokazuje u pravome svjetlu. Sada, kada sam predložio suce, dopredsjednici FBiH ne daju suglasnost. Sada je normalno ovakvo ponašanje i, eto, nitko nije kriv, a ja sam i sankcioniran jer zbog istog razloga nisam mogao imenovati suce – rekao je Čavara.

Predložio je jednog Hrvata više jer sutkinja Kata Senjak u siječnju odlazi u mirovinu. Tvrdi i da nije poremećena nacionalna ravnoteža u Sudu, što pokazuje licemjerje bošnjačke politike koja tu broji krvna zrnca, a s druge strane, relativizira nacionalnu zastupljenost. Ova situacija stavlja i međunarodnu zajednicu na test vjerodostojnosti. Ako je imala razloga kazniti Čavaru, onda ti isti razlozi sada stoje nad glavom dužnosnika SDA i DF-a.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)