Shell i Exxon pokreću prodaju velikog nizozemskog plinskog pothvata

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

 

Shell i Exxon Mobil stavili su na prodaju jedan od najvećih i najstarijih europskih pothvata za proizvodnju prirodnog plina, kladeći se na skok cijena energije usred napetosti s Rusijom kako bi privukli kupce, prema dokumentu i izvorima iz industrije, piše Reuters.

Dva vodeća zapadna energetska diva mogla bi prikupiti više od milijardu dolara od prodaje zajedničkog ulaganja u NAM u Nizozemskoj, rekla su dva izvora iz industrije. Potez je dio napora obiju kompanija da se oslobode zastarjele imovine koja više nije ključna za njihovo poslovanje. Shell i Exxon nedavno su pokrenuli proces prodaje za NAM-ove plinske operacije na moru, koje uključuju desetke polja i oko 20 platformi na moru, kao i mrežu cjevovoda i tri postrojenja za preradu, prema dokumentu i izvorima.

NAM je počeo proizvoditi prirodni plin 1963. nakon otkrića divovskog polja Groningen i desetljećima je bio glavni izvor plina za Nizozemsku i Europu. Njegova proizvodnja je ipak u stalnom padu od 2014. i trebala bi još pasti u narednim godinama nakon što je nizozemska vlada odlučila zatvoriti Groningen kako bi ograničila seizmički rizik u regiji. Očekuje se da će se polje zatvoriti 2023. ili 2024., ali bi mu se vijek mogao produžiti, rekla je vlada. Shell, Exxon i NAM odbili su komentirati.

Sredstva NAM-a na moru i kopnu koja su na prodaju proizvela su oko 2,4 milijuna kubičnih metara prirodnog plina dnevno u 2021. i imaju potencijal povećati proizvodnju na 2,8 milijuna kubičnih metara dnevno s daljnjim ulaganjem, navodi se u dokumentu.

Zajednički pothvat, međutim, uključuje dio imovine u kasnom vijeku trajanja koja zahtijeva velike troškove za rastavljanje i operacije čišćenja nakon što se zatvore, rekli su izvori. Paket imovine također uključuje NAM-ove udjele u tri postrojenja za preradu plina u terminalu Den Helder u kojima se prerađuje 53% cjelokupnog plina proizvedenog u nizozemskom podmorju, kao i udjele u nekoliko mreža plinovoda. Procjenjuje se da imovina vrijedi između 1 i 1,5 milijardi dolara, rekli su izvori. Određivanje vrijednosti takve imovine postalo je teško u posljednjih nekoliko mjeseci usred velikih oscilacija u dugoročnim cijenama prirodnog plina nakon što je Rusija, glavni opskrbljivač plinom u Europi, ograničila izvoz u regiju kao odgovor na zapadne sankcije Moskvi nakon njezine invazije na Ukrajinu u veljači.

Ipak, Shell i Exxon se nadaju da će sve veća usredotočenost Europe na domaću proizvodnju energije privući interes za prodaju, rekli su izvori. NAM je u listopadu 2021. rekao da namjerava prodati svoja naftna i plinska polja u Nizozemskoj u narednim godinama nakon odluke vlade da zatvori polje Groningen.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)