Reparacije: Scholz odbacio zahtjeve Poljske

Vrijeme:2 min, 26 sec

Poljska procjenjuje štetu koju je toj zemlji nanijela Njemačka u Drugom svjetskom ratu na 1,3 bilijuna eura i traži isplatu reparacija. Njemački kancelar Scholz tvrdi da je to pitanje već riješeno.  Njemački kancelar Olaf Scholz je odbacio poljske zahtjeve za reparacijom za štetu koju je prouzročila Njemačka u Drugom svjetskom ratu. „Kao i sve vlade prije mene, mogu ukazati na to da je pitanje međunarodno-pravno finalno riješeno“, rekao je socijaldemokratski političar u intervjuu za „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ).

Prošli tjedan je naime jedna poljska parlamentarna komisija u Varšavi predstavila ekspertizu prema kojoj je šteta koju je za vrijeme Drugog svjetskog rata nacistička Njemačka prouzročila u Poljskoj procijenjena na 1,3 bilijuna eura.

Šef vladajuće nacionalno-konzervativne stranke

Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kaczynski ponovno je tražio od Njemačke da plati ratnu štetu. Rekao je da Njemačka ne mora sve platiti odjednom, već da može plaćati u idućim desetljećima, te dodao da ta svota ne predstavlja preveliki teret za njemačku ekonomiju. On tvrdi da je Njemačka platila reparacijska potraživanja nekolicini drugih zemalja. „Nema razloga da Poljska bude izuzeta iz tog pravila”, rekao je on.

Jaroslav KaczynskiJaroslav Kaczynski

I poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će Poljska uskoro poslati njemačkoj vladi odgovarajuću „diplomatsku notu“. Taj korak počivat će na „vrlo temeljitoj analizi”, dodao je.

Njemačka se poziva na ugovor „Dva plus četiri“

Prema vještačenju stručnjaka poljske parlamentarne komisije, svota od 1,3 bilijuna eura proizlazi između ostalog iz smrti 5,2 milijuna poljskih građana. I prinudni rad dva milijuna Poljaka deportiranih u Njemačku uzet je također u obzir. Imenom su spomenute firme kao što su BMW, Opel, Porsche, Hugo Boss. Samo šteta na zgradama i sakralnim, industrijskim objektima i u poljoprivredi prema autorima izvještaja iznosi 169 milijarda eura.

Njemačka vlada se poziva na ugovor „Dva plus četiri“ iz 1990. Potpisnice su tada bile dvije Njemačke i sile pobjednice u Drugom svjetskom ratu – Sovjetski Savez, SAD, Velika Britanija i Francuska. Tim ugovorom regulirane su vanjskopolitičke posljedice njemačkog ponovnog ujedinjenja. Njemačka je u tom dokumentu odbacila moguće reparacijske zahtjeve. Njemačka vlada je podsjetila i da se Poljska 1953. odrekla daljnjih zahtjeva za odštetom, te da je to više puta potvrdila.

Tusk optužuje vladajuću stranku za predizbornu kampanju

Otpor ovakvoj politici poljske vlade postoji i u samoj Poljskoj. Liberalna oporba optužuje vladajuću stranku da instrumentalizira tu vanjskopolitičku temu kako bi “pogurala” predizbornu kampanju u zemlji, profilirajući se godinu dana uoči planiranih parlamentarnih izbora.

Donald TuskDonald Tusk

„Inicijativa stranke Pravo i pravda (PiS) o ratnim reparacijama već godinama se pojavljuje baš onda kada ta stranka mora smisliti neku političku priču“, kaže bivši predsjednik Vijeća Europske unije Donald Tusk, koji je lider oporbene Građanske platforme. On dodaje da Kaczynski želi osigurati podršku vladajućoj stranci „na anti-njemačkoj kampanji“.

I Grčka je 2019. uputila takozvanu verbalnu notu Berlinu, pozivajući Njemačku na pregovore o zahtjevima Grčke za isplatom reparacija. Tadašnja njemačka vlada je to službeno odbacila.

DW/https://www.dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)