Erdogan protiv nametanja izmjena Izbornog zakona: “Ne treba nam intervencija visokog predstavnika”

Vrijeme:2 min, 3 sec

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske je nakon današnjeg sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na pitanje novinarke N1 o izmjeni Izbornog zakona BiH rekao da je protiv bilo kakvog nametanja odluka.

“Odluke u vezi izbornog zakona lideri trebaju donijeti i ne treba nam intervencija visokog predstavnika. To se kosi s demokratskim principima”, naveo je Erdogan.

Naglasio je da je ostalo još mjesec do izbora i da nema vremena za to.

“Intervencija visokog predstavnika je prijetnja demokratskom procesu. Želimo da izbori dobro prođu”, poručio je Erdogan.

Podsjetimo da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ostavio prostora političkim liderima da se dogovore oko izmjena Izbornog zakona BiH u suprotnom će on nametnuti ta rješenja.

O posjeti BiH

Erdogan je naveo da mu je današnja posjeta BiH u sklopu balkanske turneje posebno važna jer se ona deđava na 30. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa Turske i BiH.

“Odnosi Turske i BiH su na izuzetnoj razini. Politički, vojni i ekonomski odnosi i naše kulturne veze su vrlo važne. S mojim cijenjenim kolegama sam razgovarao razgovaralo o unaprijeđenju odnosa”, naveo je Erdogan.

Naglasio je da BiH bez sumnje odražava izbore 2. listopada te da je ova posjeta i zbog toga od velike važnosti.

“Još jednom sam istakao važnost koju Turska pridaje miru, integritetu i stabilnosti BiH. BiH u narednom razdoblju očekuje intenzivna politička agenda od vitalnog značaja da bi izbori bili transparentni i konstruktivni. I zbog toga, promoviranje izborne atmosfere koja će doprinijeti prosperitetu i dobroti zemlje u procesu koji vode ka izborima posebno je važno za mir BiH. Želim da izborni rezultati budu od koristi za BiH. Ponavljam da smo mi kao Turska spremni dati sve od sebe da se prevladaju trenutni problemi u BiH“, naveo je.

Naglasio je da je tema sastanka bila i unaprijeđenje bilateralne suradnje Turske i BiH.

“Da unaprijedimo našu bilateralnu trgovinu i da dodatno povećavamo naše investicije. Veliku pažnju pridajemo autoputu Sarajevo-Beograd čije smo temelje postavili 2019. godine. Kolege su ukazali na financijske probleme u vezi s ovim projektom i mi smo uputili direktora Ziraat banke da se što prije riješi ovaj problem. Vjerujem da smo ovom posjetom dali veliki zamah da se riješi taj projekt. Radimo na tome da se riješi putovanje s osobnim iskaznicama u Tursku i BiH. Donijeli smo te odluke i ministri vanjskih poslova ove dvije države će ispoštovati potrebne procedure. Isto tako, sutra ćemo i s Srbijom potpisati sličan sporazum”, zaključio je Erdogan.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)