BORRELL: Zalihe naoružanja EU brzo se troše, nužna je bolja koordinacija vojne potrošnje

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Zalihe naoružanja Europske unije brzo se troše dok države članice nastavljaju slati oružje i streljivo Ukrajini, priopćio je šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak dok je tražio od članica EU da bolje koordiniraju svoju vojnu potrošnju.

– Vojne zalihe većine država članica su, ne bih rekao iscrpljene, nego potrošene u velikom obujmu, jer smo pružili mnogo naših kapaciteta Ukrajincima – izjavio je Borrell u raspravi s europskim zastupnicima, prenosi Fena.

– Zalihe se moraju ponovo popuniti. Najbolji način da se popune je taj da zajednički radimo, to bi bilo jeftinije – kazao je Borrell.

Na sastanku u Češkoj Republici u prošlom tjednu, ministri obrane država članica EU raspravljali su o načinima boljeg prikupljanja vojnih sredstava i resursa, ali također i o nabavci streljiva i naoružanja, poput sustava protuzračne obrane koji su još potrebni Ukrajini.

Borrell je upozorio da ukoliko države članice nastave širiti svoje vojne kapacitete na neki način “rezultat će biti veliko bacanje novca, jer to nije način ukidanja dupliranja – ionako ih ima mnogo – ili popunjavanja naših jazova”.

Borrell je također kritizirao ono što je nazvao propuštenom prilikom za 27-članu EU da započne obuku ukrajinskih oružanih snaga prije godinu dana, mnogo mjeseci prije nego što Rusija pokrenula svoju invaziju u veljači, nakon što je nekoliko država članica zatražilo takvu operaciju.

– Mi, nažalost, nismo učinili to, i danas žalimo zbog toga. Žalimo što u kolovozu prošle godine nismo ispunili taj zahtjev. Da je EU odgovorila na vrijeme, bili bismo u boljoj situaciji – izjavio je Borrell, prenosi AP.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)