Američki obavještajci: Rusija kupuje topničko streljivo od Sjeverne Koreje

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Dužnosnici američke vlade rekli su za Times da kupnje pokazuju da su sankcije počele djelovati i smanjivati ​​sposobnost Rusije da vodi svoju invaziju na Ukrajinu, koju je Moskva nazvala “specijalnom vojnom operacijom”.

Danas je 194. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u ponedjeljak novu rusku vanjskopolitičku doktrinu utemeljenu na konceptu “ruskog svijeta” koji konzervativni ideolozi koriste za opravdavanje interveniranja u inozemstvu u cilju zaštite rusofonog stanovništva. Američki obavještajci procijenili su da Moskva kupuje topničko streljivo od Sjeverne Koreje.

Tijek događanja:

7:15 – Američki obavještajci procijenili su da Moskva kupuje topničko streljivo od Sjeverne Koreje, izvijestio je New York Times u ponedjeljak, nakon ranijih izvješća da je ruska vojska počela koristiti bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Dužnosnici američke vlade rekli su za Times da kupnje pokazuju da su sankcije počele djelovati i smanjivati ​​sposobnost Rusije da vodi svoju invaziju na Ukrajinu, koju je Moskva nazvala “specijalnom vojnom operacijom”.

Izvješće Timesa navodi da nedavno deklasificirani obavještajni podaci nisu pružili nikakve pojedinosti o tome što je kupljeno, osim što je navedeno da su isporuke uključivale topničke granate i rakete. Očekuje se da će Rusija kupovati još takve opreme, izvijestio je Times.

Prošlog mjeseca, američki dužnosnik rekao je Reutersu da su ruski dronovi iranske proizvodnje pretrpjeli “brojne kvarove”. Dužnosnik je rekao da Rusija najvjerojatnije planira nabaviti stotine bespilotnih letjelica (UAV) serije Mohajer-6 i Shahed.

Ukrajina je nedavno pokrenula protuofenzivu na nekoliko lokacija, uključujući i okolicu Hersona, koji je Rusija okupirala na početku invazije. U pripremama za te napade, ukrajinske snage napale su ruska opskrbna područja, uključujući skladišta streljiva.

Dužnosnici su rekli da sankcije Zapada ograničavaju mogućnost Rusije da zamijeni vozila i oružje uništeno u Ukrajini.

7:00 – Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u ponedjeljak novu rusku vanjskopolitičku doktrinu utemeljenu na konceptu “ruskog svijeta” koji konzervativni ideolozi koriste za opravdavanje interveniranja u inozemstvu u cilju zaštite rusofonog stanovništva.

“Humanitarna politika” na 31 stranici, objavljena nakon više od šest mjeseca rata u Ukrajini, kaže da bi Rusija trebala “štititi, čuvati i promicati tradicije i ideale ruskog svijeta”.

Premda je predstavljena kao neka vrsta strategije ‘meke’ sile, ona kao službenu politiku potvrđuje ideje o ruskoj politici i religiji koje neki tvrdolinijaši koriste za opravdavanje ruske okupacije dijelova Ukrajine i pružanja potpore odmetnutim proruskim entitetima na istoku te zemlje.

“Ruska Federacija pruža potporu svojim sunarodnjacima koji žive u inozemstvu u ostvarivanju njihovih prava, kako bi osigurala zaštitu njihovih interesa i očuvanje njihova ruskog kulturnog identiteta”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ističe da veze sa sunarodnjacima u inozemstvu Rusiji omogućuju “jačanje njezine slike na međunarodnoj sceni kao demokratske zemlje koja teži stvaranja multipolarnog svijeta”.

Putin godinama ustraje na po njegovu mišljenju tragičnoj sudbini gotovo 25 milijuna etničkih Rusa koji žive izvan Rusije u državama koje su nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.,što smatra geopolitičkom katastrofom.

Rusija i dalje smatra bivši sovjetski prostor, od Baltika to središnje Azije, svojom legitimnom sferom utjecaja, čemu se mnoge od tih zemalja protive kao i zapad.

Nova politika ističe da bi Rusija trebala povećati suradnju sa slavenskim nacijama, Kinom i Indijom te dodatno ojačati svoje veze s Bliskim istokom, Latinskom Amerikom i Afrikom.

Moskva bi po dokumentu trebala dodatno ojačati i odnose s Abhazijom i Osetijom, dvjema gruzijskim regijama koje je priznala nakon rata s Gruzijom 2008., kao i s dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, Donjeckom i Luhanskom Narodnom Republikom.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)