Zoran Krešić: Masovni napadi na medijske kuće, poslovne ljude… Pokrenute istrage

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Cyber napad najčešće se događa sustavom phishinga nakon čega prevaranti koriste podatke žrtve te izvlače dobit ili pak uništavaju datoteke kao što je bilo u slučaju RTV-a Herceg Bosne.

Posljednja žrtva cyber napada bila je medijska kuća RTV Herceg Bosne iz Mostara kojoj su hakeri “zarobili” 100.000 različitih dokumenata, videozapisa, objava te u bitnom im otežali rad, piše Večernji list BiH. No, nije iznimka – jednako kao što se to dogodilo jednoj od najvećih medijskih kuća u Bosni i Hercegovini, dogodilo se i pojedinim portalima ili pak RTV postajama.

Radiotelevizija Herceg Bosne izvijestila je kako su hakeri upali u njihov IT sustav nakon čega su zloćudnim softverom pokušali uništiti sve materijale koji su spremljeni na servere. Brzom reakcijom njihovih djelatnika u tome su samo dijelom uspjeli. Nakon napravljene analize i pregleda servera utvrđeno je kako su napadači uništili više od 100.000 raznih datoteka. Riječ je o materijalima koji se svakodnevno koriste u proizvodnji našeg programa, ali i materijalima koji predstavljaju neprocjenjivo nematerijalno blago, materijali koji svjedoče o životu naših ljudi na ovim prostorima.

RTV servis Hrvata

– Pričinjena šteta je neprocjenjiva i jednostavno se ne može izraziti novcem. Uništen je dio ogromnog truda i rada naših djelatnika u proteklih nekoliko godina – naveli su. Zbog toga napada tijekom dva dana web-stranica bila je privremeno nedostupna, a RTV program ipak nije bio ugrožen.

– Ako je cilj napada bio prekinuti ili zaustaviti program jedine javne RTV kuće na hrvatskom jeziku – nije uspio. Neće ni ubuduće – naveli su u objavi. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH upozorila je na opasnost od kibernetičkih napada na informatičke sustave u toj zemlji te je pozvala sve državne institucije, ali i privatne tvrtke da odmah poduzmu sve mjere zaštite.

– Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informacijsko-komunikacijskih sustava i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje “cyber” napada u BiH – stoji u upozorenju.

A o kakvim se prijevarama radi, prepričao je iskustvo jedan gospodarstvenik. Naime, njegova tvrtka koja se bavi trgovinom i ima uvezan oglašivački račun s Facebookom našla se na meti stranih hakera koji su očito iskoristili osjetljivost najpopularnije društvene mreže na svijetu ili jedne od povezanih usluga. Najprije je dobio obavijest da je registrirao novi telefonski broj na svoj Facebook račun. Odmah je provjerio o čemu se radi, a novi je broj bio u inozemstvu. Izmijenio je sve sigurnosne podatke.

Odgovornost Facebooka

No, tu nije bio kraj problemima. Onda je počelo skidanje novca s povezane kartice za plaćanje. Drugi je put shvatio da je žrtva prevare. Javio je sve banci, blokirao račun. Obavijestio je Facebook da mu je skinut novac s računa, a onda je krenuo istraživati što se konkretno događa. Prevaranti su planirali ukrasti dodatni novac preko drugih administratora računa. Međutim, to je osujećeno nakon što su deaktivirane sve najave oglašavanja. Sugovornik je naveo kako nije bio samo problem u poduzetim koracima korisnika koji su se očito “upecali” preko phishinga ili pak ransomwarea nego i zbog sigurnosnih protokola samog Facebooka koji je dopustio ovakve propuste.

Zoran Krešić/VL/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)