Trump: Želite li znati istinu? Joe Biden je državni neprijatelj…

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Republikanci u pokretu MAGA nisu ti koji pokušavaju potkopati našu demokraciju, nastavio je Trump, koji je više puta tvrdio da su predsjednički izbori 2020., koje je izgubio, bili namješteni…

Donald Trump proglasio je Joea Bidena “državnim neprijateljem” u subotu kad je odgovorio na tvrdnju američkog predsjednika da republikanski prethodnik i njegovi pristaše potkopavaju američku demokraciju.

U prvom nastupu u javnosti od FBI-eva pretresa njegova doma na Floridi 8. kolovoza Trump je rekao na skupu u Pennsylvaniji da je pretres bio “izigravanje pravde” i upozorio da će proizvesti odgovor kakav nitko nikada nije vidio.

“Ne može biti živopisnijeg primjera vrlo stvarnih prijetnji američkim slobodama nego prije samo nekoliko tjedana, vidjeli ste, kada smo svjedočili jednoj od najšokantnijih zloporaba moći od strane bilo koje administracije u američkoj povijesti”, ustvrdio je Trump, unatoč postojanju protokola po kojima Ministarstvo pravosuđa i FBI djeluju neovisno o Bijeloj kući.

Trump je rekao razdraganim pristašama na skupu “Spasite Ameriku” u gradu Wilkes-Barreu da će “nečuvena zlouporaba zakona” proizvesti “reakciju kakvu nitko nikada nije vidio”.

Također je uzvratio na Bidenov ovotjedni govor u kojem je predsjednik rekao da njegov prethodnik i pristaše republikanaca “predstavljaju ekstremizam koji prijeti samim temeljima naše republike”.

Govoreći u četvrtak u Philadelphiji, kolijevci američke demokracije, predsjednik Biden je napao republikance koji prihvaćaju Trumpovu ideologiju “Učinimo Ameriku ponovno velikom (MAGA)” i pozvao svoje pristaše da uzvrate udarac u onome što je nazvao “bitkom” za dušu nacije.”

Trump je to kritizirao kao “najopakiji govor pun mržnje koji dijeli, a koji je ikada održao jedan američki predsjednik”.

“On je državni neprijatelj. Želite znati istinu – državni neprijatelj je on”, rekao je Trump.

“Republikanci u pokretu MAGA nisu ti koji pokušavaju potkopati našu demokraciju”, nastavio je Trump, koji je više puta tvrdio da su predsjednički izbori 2020., koje je izgubio, bili namješteni i čija je stranka neutemeljene tvrdnje o prijevari glasača postavila kao središnji dio svoje platforme.

“Mi smo ti koji pokušavaju spasiti našu demokraciju, vrlo jednostavno. Opasnost za demokraciju dolazi od radikalne ljevice, a ne od desnice”, dodao je Trump.

Trump je govorio na predizborom skupu uoči izbora koji se održavaju u studenom na sredini predsjedničkog mandata, a na kojima bi Bidenovi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa.

Iako Trump nije kandidat na tim izborima, Biden (79) ih nastoji pretvoriti u referendum o svom prethodniku u pokušaju da zadrži mandate Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu.

Na skupu u Wilkes-Barreu, gdje je Trump izašao za govornicu kako bi podržao svog kandidata u utrci za Senat televizijskog liječnika Mehmeta Oza, Trumpov pristaša Edward Young rekao je da je bio “zgrožen” Bidenovim govorom.

“Objavio mi je rat. Objavio je rat polovici Amerike”, rekao je Young za AFP.

Ratoborni nastupi Bidena i Trumpa u Pennsylvaniji, državi ključnoj u predstojećim izborima za Kongres, dolaze u trenutku kada je republikanac pod sve većim pravnim pritiskom zbog dokumenata koje je FBI pronašao na njegovom imanju Mar-a-Lago.

Ministarstvo pravosuđa je u sudskim podnescima napisalo da su povjerljivi državni dokumenti, uključujući neke s oznakom najvećih državnih tajni otkriveni u Trumpovom osobnom uredu tijekom pretresa.

Detaljan popis zaplijenjenog također je pokazao da je Trump držao više od 11.000 državnih dokumenata za koje je tvrdio da ih čuva, ali su zakonski u vlasništvu Nacionalnog arhiva.

Među zaplijenjenim papirima bilo je 18 dokumenata s oznakom “strogo povjerljivo”, 53 s oznakom “tajno” i još 31 s oznakom “povjerljivo”. Od toga je sedam strogo povjerljivih dokumenata, 17 tajnih dokumenata i tri povjerljiva dokumenta otkriveno u Trumpovu privatnom uredu.

Agenti su također pronašli nekoliko desetaka praznih mapa s oznakom “povjerljivo” u uredu, što je potaknulo nagađanja da su osjetljivi dokumenti možda izgubljeni, uništeni ili sakriveni.

Trump, koji tjera pristaše i komentatore da nagađaju o tome namjerava li se ponovno kandidirati za predsjednika 2024., podnio je tužbu kako bi ishodio da se ti dokumenti predaju neutralnoj strani, što je potez koji bi mogao usporiti istragu.

 

https://www.24sata.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)