Čečenski krvolok šokirao Kremlj: ‘Odlazim!‘; Analitičari zatečeni: ‘A tvrdio je da će osvojiti Europu‘

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Kadirova je još 2007. Putin promaknuo u čečenskog čelnika i sve od tada je glasno podržavao ruskog predsjednika. Ramzan Kadirov, čečenski ratni vođa i jedan od najvećih pobornika ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je da je njegovo vrijeme došlo kraju i da želi dati ostavku, prenosi Telegraph.

U videu na svom Telegram kanalu, Kadirov je rekao da je bio predsjednik Čečenije na 15 godina i da ne želi prolongirati svoj mandat.

“Imamo poslovicu među Kavkazancima, Čečenima. Koliko god da je gost cijenjen i dugo iščekivan, ako ode na vrijeme, time ugodnije”, rekao je u videu snimljenom u svojoj raskošnoj palači u Groznom. “Mislim da je i moje vrijeme došlo”, poručio je Kadirov, inače revni korisnik društvenih medija.

Podsjećamo, Kadirova je još 2007. Vladimir Putin promaknuo u čečenskog čelnika i sve od tada je veoma poklonički i glasno podržavao ruskog predsjednika, agresivno podupirući i invaziju na Ukrajinu.

Inače, zanimljivost: Kadirovljev otac, Akhmat, borio se protiv ruskih snaga u prvom čečenskom ratu sredinom 90-ih, da bi nekoliko godina kasnije promijenio stranu.

Putin ga je postavio za čečenskog vođu 2000., ali je skončao od napada granatom četiri godine kasnije.

Zapadni analitičari prilično su iznenađeni ovom Kadirovljevom najavom. Samuel Ramani, suradnik na londonskom Kraljevskom institutu ujedinjenih službi za obrambene i sigurnosne studije komentirao je da bi potencijalni odlazak čečenskog vođe prilično naštetio Putinovim ambicijama: “Ovo je drastična promjena tona jer je prije samo nekoliko dana Kadirov izjavio da su čečenske jedinice spremne za napredovanje sve do Europe.”

Drugi su analitičari skeptičniji. “Iste je stvari govorio i prije”, izjavio je Ivan Klyszcz, analitičar za Sjeverni Kavkaz, koji radi na Sveučilištu Tartu u Estoniji. “Ovakve proklamacije obično stižu u trenutku kada nešto želi izvući od Putina, u najmanju ruku javni izraz podrške!”

Unatoč zastrašujućoj reputaciji, čečenski se borci i nisu pokazali osobito uspješnim na ukrajinskoj fronti. Sukobili su se i s ruskim jedinicima u Donbasu, a po medijima ih ismijavaju da su “Tik-Tok vojnici” koji petljaju s oružjem i pucaju po praznim zgradama, o čemu je Jutarnji već pisao.

https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori