VLADIN PLAN: Tražit će se dodatni kontrolni mehanizmi poslovanja u Ini

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Mađari moraju uvažavati suvlasnika, a valjda je i drugoj strani stalo da stvari promijene nabolje i da se više ne događa da milijarda kuna nestane iz tvrtke – kaže izvor iz koalicije.

Iako je premijer na konferenciji za medije u srijedu, govoreći o pljački u Ini, kazao da će zatražiti smjenu hrvatskih i mađarskih članova uprave Ine, ali i promjenu načina upravljanja tom kompanijom, koalicijskim partnerima na sastanku koji je prethodio konferenciji nije dao konkretna objašnjenja kako će se to točno postići.

Izvor iz koalicije kaže kako je rečeno da će se tražiti mijenjanje sustava upravljanja i donošenja odluka, ali i tražiti da se ugrade dodatni kontrolni mehanizmi kako se takva vrsta pljačke više ne bi ponovila, a kazano im je da će se tražiti i promjena prakse da direktori na nižim razinama mogu odlučivati o ugovorima vrijednim 20 milijuna eura. Međutim, kako to premijer misli postići, odnosno što će napraviti ne bude li mađarska strana suglasna s takvim promjenama, partnerima na sastanku nije rečeno.

VIDEO: Dolazak članova NO-a na sastanak u Inu

 

 

– Jasno je da za sve to treba razgovarati s Mađarima i da bez njih nijedna od takvih promjena neće biti moguća, ali zato je premijer i rekao da će se tražiti razgovor s mađarskom stranom. Mađari moraju uvažavati suvlasnika, a valjda je i drugoj strani stalo da stvari promijene nabolje i da se više ne događa da milijarda kuna nestane iz tvrtke – kaže izvor iz koalicije.

Dodaje i to kako je na sastanku rečeno da će se tražiti odgovori na pitanja postoji li još tvrtki koje su kupovale plin po povlaštenoj cijeni i kome su ga sve prodavale po povlaštenoj cijeni. Na pitanje kako je premijer objasnio partnerima zbog čega se neće tražiti smjena Nadzornog odbora, a još jučer se upiralo prstom u bivšeg šefa NO-a Damira Vanđelića kao nekoga tko je trebao primijetiti da se plin prodaje po povlaštenoj cijeni, naš izvor kaže kako je rečeno da je odgovornost na upravi, a ne na Nadzornom odboru.

Petra Maretić/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)