Borba protiv korupcije mora obuhvatiti sve!

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Borba protiv korupcije i nekažnjivosti koruptivaca mora biti trajna, ne smije se zaustaviti i mora obuhvatiti one iz prošlosti, one iz sadašnjosti i one iz budućnosti.

Stalno se pojavljuje korupcija kao tema, a budući da joj se ne uspijevamo učinkovito suprotstaviti, ona malo pomalo postaje još jedna „normalna“ životna pojava. Mediji su puni vijesti o korumpiranim osobama i institucijama. Najnoviji „slučaj INA“ izazvao je burne reakcije i dodatno je podijelilo društvo. Političari reagiraju politikantski, pokušavaju ili sanirati štetu ili iskoristiti prigodu za napad i dobivanje besplatnih političkih poena, ovisno o njihovu osobnom položaju ili položaju stranke kojoj pripadaju  u političkom spektru. „Mali čovjek“, narod, s jedne strane čudi se što se što takvo moglo dogoditi, a s druge strane naviknuo se na korupciju. Ona mu je postala dio normalnog svakodnevnog društvenog života, odnosno prihvatljiva dimenzija društvenog suživota, toliko da na neki način postaje suučesnik.

„Mali čovjek“, narod, s gnušanjem gleda zadovoljnu samodostatnost onih koji ne žele nikakvo preispitivanje; koji se ugodno i sretno osjećaju, a kad situacija postane škakljiva, pronađu sve moguće načine da se iz nje iskopaju; koji su izgradili samopoštovanje za svoje lupeško ponašanje; koji se penju na društvenoj ljestvici na račun tuđeg i vlastitog dostojanstva; koji se peru od svake odgovornosti; koji na kritike reagiraju diskvalifikacijom kritičara i retoričkim floskulama kako bi se opravdali; koji obezvrjeđuju i vrijeđaju neistomišljenike; koji se osvećuju te progone, teroriziraju i isključuju iz javnog života one koji im se suprotstavljaju, a spremni su i ukloniti ih; koji spletkare i podmićuju one koji su sposobni za izdaju; koji…

No i prije „slučaja INA“ na kamenim je pločama zapisano, a ostat će zapisano i nakon „slučaja INA“: ne poželi tuđega vlasništva, ne kradi, ne svjedoči lažno i ne ubij. To je pravi lijek protiv korupcije. A oni koji se toga drže trebaju pomoći svom narodu u razumijevanju opasnosti osobnog i društvenog urušavanja koje korupcija podrazumijeva. To je stalna zadaća. Naime, korupcije, koja nije ograničena na jedno područje, nego je sveobuhvatna, ne će nikada nestati pa stoga oni koji se protiv nje bore ne smiju nikada odustati. Borba protiv korupcije i nekažnjivosti koruptivaca mora biti trajna, ne smije se zaustaviti i mora obuhvatiti one iz prošlosti, one iz sadašnjosti i one iz budućnosti.

 

Prethodno:

Uistinu smo izišli iz Jugoslavije?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)