“Schmidt odgađa nametanje izmjena Ustava FBiH, razmatra mogućnost nametanja na dan poslije održavanja izbora”

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt neće nametati izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH prije listopadskih izbora, objavili su sarajevski portali Politički.ba i Istraga.ba koja je bliska (para)obavještajnim strukturama te ravnatelju OSA-e Osmanu Mehmedagiću, pozivajući se na više diplomatskih izvora. Sada se, kako pišu, razmatra mogućnost da OHR reagira na sam dan izbora ili dan nakon Općih izbora koji bi trebali biti održani 2. listopada.

“S obzirom na to da bi se izmjene odnosile na posredne izbore, odnosno popunjavanje Doma naroda FBiH i imenovanje predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, bilo bi svejedno jesu li izmjene nametnute prije ili poslije izbora”, objašnjava jedan od naših sugovornika spomenutih sarajevskih portala.

Oni navode i da iz kuta gledanja političkog Sarajeva za predizbornu kampanju ne bi bilo svejedno.

Visoki predstavnik je, kako piš Istraga i Politički, namjeravao nametnuti izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona početkom rujna, ali mu je sugerirano da bi to moglo izravno utjecati na izborne rezultate. Stoga je nekoliko članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) predložilo da se Bonske ovlasti upotrijebe na dan poslije izbora ili na sam dan Općih izbora kako političke stranke ne bi mogle reagirati zbog izborne šutnje. Ipak, kako pišu, čvrst stav još uvijek nije zauzet.

Nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, kako tvrde Istraga i Politički, najviše zagovaraju Sjedinjene Američke Države.”Ranije su slične stavove iznosili britanski dužnosnici. Međutim, oni se, nakon nedavnih prosvjeda pred OHR-om, više ne izjašnjavaju o ovom pitanju. Diplomate iz država članica EU, pak, smatraju da bi izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona trebale dogovoriti bh. vlasti u skladu sa Sporazumom kojeg su lideri politički partija potpisali 12. lipnja ove godine potpisali u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela”, pišu portali bliski obavještajnim strukturama,

Oni u tekstu podsjećaju da je i sam visoki predstavnik Christian Schmidt, prilikom nametanja takozvanih tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, kazao je da očekuje da će bh. lideri trebati ovaj problem riješiti sa “predsjednikom Michelom”.

Od lipnja ove godine u OHR-u traju konzultacije u vezi s nametanjem izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona.

Schmidt je prvobitno namjeravao ove izmjene nametnuti sredinom srpnja. Tada je bilo planirano da se uvede cenzus od tri posto koji bi bio osnova za izračun rasporeda izaslanika u Domu naroda FBiH. Nakon pritiska bošnjačke javnosti Schmidt je odustao od cenzusa, ali se sada razmatra nametanje izmjena Ustava FBiH koje bi se odnosile na izbor (pot)predsjednika FBiH. Umjesto dosadašnjih šest izaslanika, planirano je da se za predlaganje predsjednika ili potpredsjednika FBIH mora osigurati sedam ili osam potpisa u određenom klubu konstitutivnih naroda.

Visoki predstavnik Christian Schmidt sljedećeg tjedna, kako piše Istraga, odlazi u Njemačku na dodatne konzultacije. Upravo se dužnosnici ove države, kako piše sarajevski medij, protive upotrebi Bonskih ovlasti u konkretnom slučaju.

Zanimljivo, “Istraga” i “Politički” objavili su istovjetan tekst, samo s različitim naslovima.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)