Inspekcija IAEA ide prema nuklearnoj elektrani dok tamo traju borbe: “Nećemo stati”

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

 

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinski “saboteri” pokušali zauzeti nuklearnu elektranu Zaporožje pod ruskom kontrolom prije posjeta inspektora UN-a. U priopćenju, ministarstvo je reklo da je do 60 ukrajinskih “diverzanata iz ukrajinske vojske” prešlo rijeku Dnjepar, koja dijeli teritorij koji drže dvije strane, u čamcima u 6 ujutro po lokalnom vremenu. Operaciju je nazvala “provokacijom” s ciljem ometanja planiranog posjeta nuklearnih inspektora UN-a nuklearnoj elektrani. Ministarstvo je priopćilo da su “poduzete mjere” za uništavanje protivničkih trupa, a to je uključivalo i korištenje vojnog zrakoplovstva, prenosi RIA.

Od zore su moskovske trupe “granatirale Energodar minobacačima i koristile automatsko oružje i rakete”, napisao je gradonačelnik Dmitro Orlov na Telegramu, objavljujući fotografije oštećenih zgrada. U međuvremenu, gradonačelnik regije Zaporožje rekao je da ruske trupe “granatiraju unaprijed dogovorenu rutu misije IAEA-e od grada Zaporožje do nuklearne elektrane.

Inspektori UN-a obećali su da će nastaviti s posjetom nuklearnoj elektrani, unatoč dojavama jutros o novima granatiranjima u blizini tog postrojenja. “Svjesni smo trenutne situacije. Bilo je vojnih aktivnosti, uključujući jutros, prije nekoliko minuta.. ali mi ne stajemo”, rekao je šef IAEA-e Grossi novinarima dok je tim napuštao grad Zaporožje. “Vjerujem da sam morao nastaviti s ovim. Moramo izvršiti vrlo važnu misiju.”

“To je misija koja nastoji spriječiti nuklearnu nesreću i sačuvati ovu važnu i najveću nuklearnu elektranu u Europi”, rekao je u srijedu šef IAEA-e Rafael Grossi. Rekao je da će prvi obilazak objekta trajati nekoliko dana, nakon čega ćemo “imati prilično dobru ideju o tome što se događa”, dodajući kako se nada da će njegova nadzorna agencija UN-a moći uspostaviti “stalnu prisutnost” u postrojenju.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori