Pogledajte cjeloviti IDPI-ev prijedlog načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH; poslan je međunarodnoj zajednici

Vrijeme:14 min, 34 sec

 

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara poslao je Uredu visokog predstavnika (OHR), svim veleposlanstvima u BiH kao i svim parlamentarnim strankama na državnoj razini svoj prijedlog načina izbora izaslanika u klubove Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a cjeloviti prijedlog ekskluzivno vam donosi Hrvatski Medijski Servis.

IDPI je najprije, u uvodniku, pojasnio politički kontekst kao i razloge zbog čega su se uopće odlučili na izradu ovoga prijedloga.

“Suočen s dugogodišnjom praksom mistificiranja većine političkih problema u BiH, a čiji je meritum posve lako objašnjiv a ti problemi posve rješivi temeljem jasne logike Ustava BiH i zakona koji na njemu moraju biti utemeljeni, Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar odlučio je javnosti prezentirati svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za izbor izaslanika u klubove Doma naroda Parlamenta FBiH. Pored toga što je utemeljen u Ustavu BiH kao dijelu Daytonskog mirovnog sporazuma (DMS) i na egzaktnom matematičkom modelu, što ne stvara nove izborne jedinice, ne vrši segregaciju po bilo kojem osnovu i osigurava aktivno i pasivno biračko pravo svakom građaninu FBiH u svakom kantonu, IDPI prijedlog ima tri temeljne karakteristike”, pojašnjavaju u IDPI-u.

Iz IDPI-a obrazlažu da njihov model izbora izaslanika u klubove Doma naroda Parlamenta Federacije BiH osigurava najveću mogućnu jednakost, tj. jednaku vrijednost izbornog glasa unutar svakog „specifičnog demosa“ za izbor određenog kluba Doma naroda Parlamenta FBiH.

-Po Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije iz 2002. godine dopustivo odstupanje od jednake vrijednosti glasa po izbornim jedinicama, odnosno, „specifičnim demosima“, ne bi trebalo biti veće od 10%. U okviru postojećeg Izbornog zakona, razlike u vrijednosti glasa dosežu i do 140.000%. IDPI prijedlogom dobivamo 100% jednakosti izbornog glasa u okviru svakog „specifičnog demosa“, navodi se u pojašnjenju.

-IDPI-evim prijedlogom se, u većoj mjeri nego što je slučaj sad, po neustavnom izbornom zakonu, omogućava relativni legitimitet predstavljanja konstitutivnih naroda i „ostalih“ pri izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, što znači da je Hrvatski klub izraz većinske izborne volje Hrvata u FBiH, Bošnjački klub izraz većinske izborne volje Bošnjaka u FBiH, Srpski klub izraz većinske izborne volje Srba u FBiH, a Klub „ostalih“ izraz većinske izborne volje „ostalih“ u FBiH, navodi se u IDPI-evom prijedlogu.

Također, pojašnjavaju da se njihovim prijedlogom djelomično provode odluke Ustavnog suda BiH (U-5/98 iz 2000., U-23/14 iz 2016., U-3/17 iz 2017. godine) te presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku, Pilav, Pudarić) koje se odnose na izbor tijela vlasti namijenjenih političkom predstavljanju konstitutivnih naroda i „ostalih“ u BiH.

-Ovaj je prijedlog dio šireg prijedloga IDPI-ja, koji je usmjeren k potpunom ispunjenju svih navedenih odluka i presuda. Uži prijedlog je sad iznesen pred javnost zbog izrazite političke aktualnosti pitanja izbora izaslanika u klubove Doma naroda Parlamenta FBiH, ali su njegova načela u cijelosti kompatibilna s temeljnim načelima i modelima šireg prijedloga. Stoga bi usvajanje užeg prijedloga, vezanog samo uz federalni Dom naroda, omogućilo da se na njegovim načelima i logici, u nekim kasnijim fazama, mogu usvojiti i prijedlozi kojima bi se implementirale sve odluke ESLJP i US BiH, a koji podrazumijevaju promjene entitetskih i državnog ustava, stoji u pojašnjenju IDPI-a.

Objašnjenje IDPI prijedloga za izbor izaslanika u klubove DN PFBiH

U sljedećem dijelu dokumenta koji je naslovljen s “Objašnjenje IDPI prijedloga za izbor izaslanika u klubove DN PFBiH” podsjeća se na to da je Dom naroda Parlamenta FBiH sastavljen od četiri kluba: Klub izaslanika bošnjačkog naroda, Klub izaslanika hrvatskog naroda, Klub izaslanika srpskoga naroda i Klub izaslanika pripadnika grupe „ostalih“. Dakle, za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, kako pojašnjavaju iz IDPI-a imamo četiri odvojena specifična demosa:

  • „pripadnici bošnjačkog naroda s područja entiteta FBiH“ kao specifični demos za Klub izaslanika bošnjačkog naroda DN P FBiH
  • „pripadnici hrvatskog naroda s područja entiteta FBiH“ kao specifični demos za Klub izaslanika hrvatskog naroda DN P FBiH
  • „pripadnici srpskog naroda s područja entiteta FBiH“ kao specifični demos za Klub izaslanika srpskog naroda DN P FBiH
  • „pripadnici grupe ostalih naroda i građana“ s područja entiteta FBiH“ kao specifični demos za Klub izaslanika grupe „ostalih“ DN P FBiH

U nastavku je pojašnjeno da svi pripadnici svakog specifičnog demosa čine 100% izborne volje određenog specifičnog demosa, odnosno nose 100 izbornih bodova (IB).

Također, prema IDPI prijedlogu svaki kanton dobiva Koeficijent izbornih bodova (KIB) za četiri specifična demosa koji odgovara postotku pojedinog specifičnog demosa u pojedinom kantonu u odnosu na ukupan broj pripadnika tog specifičnog demosa u FBiH. Na temelju KIB-ova za svaki specifični demos u svakom kantonu određuje se broj izaslanika koje određeni specifični demos iz svakog kantona šalje u odgovarajući klub DN PFBiH.

U IDPI-u prvo podsjećaju da bošnjački, hrvatski i srpski klubovi imaju po 17 izaslanika. -To znači da svaki izaslanik nosi 5,882% izborne volje B / H / S specifičnog demosa, odnosno, nosi 5,882 izborna boda (IB), od ukupno 100 IB. Kako bi se osigurala jednaka vrijednost izbornog glasa unutar svakog specifičnog demosa u svim kantonima, IDPI prijedlog uvodi dvije kategorije izaslanika koji se unutar svakog specifičnog demosa biraju iz svakog kantona. Izaslanik koji nosi 5,882 IB izravno ulazi u odgovarajući klub DN PFBiH. Izaslanik koji nosi manje od 5,882 IB ulazi u drugi krug izbora za odgovarajući klub DN PFBiH, pojašnjava se u IDPI prijedlogu.

Stoga svaka kantonalna skupština unutar sebe bira određen broj izaslanika za bošnjački, hrvatski i srpski klub na sljedeći način:

  • Kanton s KIB-om do 5,882 bira 1 izaslanika (0 izravno, 1 za drugi krug)
  • Kanton s KIB-om od 5,882 do 11,764 bira 2 izaslanika (1 izravno, 1 za drugi krug)
  • Kanton s KIB-om od 23,528 do 29,410 bira 5 izaslanika (4 izravno, 1 za drugi krug)
  • Kanton s KIB-om od 11,764 do 17,646 bira 3 izaslanika (2 izravno, 1 za drugi krug)
  • Kanton s KIB-om od 17,646 do 23,528 bira 4 izaslanika (3 izravno, 1 za drugi krug)

Posebno zanimljivo je to što, prema IDPI-evom prijedlogu, svi kantonalni zastupnici koji su ušli u drugi krug izbora za odgovarajući klub DN PFBiH čine virtualno ad-hoc izborno tijelo na razini Federacije, koje su u IDPI-u nazvali virtualnom skupštinom „kantona 11“. Bošnjački, hrvatski i srpski izaslanici u „kantonu 11“ unutar sebe biraju nedostajući broj izaslanika odgovarajućeg kluba na način kako je objašnjeno u prvom prilogu ovog prijedloga, a što ćemo vam i prikazati nešto kasnije.

Iznimno važno je i to što, kako u IDPI-u navode, ovim modelom dobivamo 100% jednakost izbornog glasa u okviru svakog specifičnog demosa (svaki od 17 izaslanika nosi točno 5,882% izborne volje specifičnog demosa).

-Prethodna tvrdnja vrijedi pod pretpostavkom da je svaki izaslanik odgovarajućeg kluba DN PFBiH nositelj izborne volje samo pripadnika svoga specifičnog demosa, odnosno, pod pretpostavkom važenja i provedbe načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u zakonodavnim tijelima vlasti koje su DMS i Ustav BiH namijenili predstavljanju konstitutivnih naroda. S obzirom da je načelo legitimnog predstavljanja sastavni i neodvojivi dio temeljnog načela DMS-a i Ustava BiH, načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, spomenuta pretpostavka je ne samo legitimna nego i ustavno-pravno obvezujuća. Ovu je činjenicu 2016. godine eksplicitno potvrdio Ustavni sud BiH Odlukom U 23/14, dodaje se u pojašnjenju IDPI-evog prijedloga.

U nastavku se dodaje da se isti model primjenjuje se i na Klub izaslanika „ostalih naroda i građana“.

S obzirom da taj klub broji 7 izaslanika, svaki od njih nosi po 14,285% izborne volje „ostalih naroda i građana“, odnosno 14,285 IB. Stoga je broj izaslanika koji se u taj klub biraju po kantonima sljedeći:

  • Kanton s KIB-om do 14,286 bira 1 izaslanika
  • Kanton s KIB-om od 14,286 do 28,572 bira 2 izaslanika
  • Kanton s KIB-om od 28,572 do 42,858 bira 3 izaslanika

Autori prijedloga smatraju da, pored toga što osigurava jednaku vrijednost izbornih glasova, model Koeficijenata izbornih bodova (KIB-ova) omogućava i veći stupanj izbornog legitimiteta izaslanika u sva četiri kluba DN PFBiH.

“Postojeći, neustavni Izborni zakon BiH, omogućavao je Bošnjacima koji čine 70,40% stanovništva FBiH, ukoliko se odluče na izborni inženjering, da mogu izabrati 10 izaslanika u srpskom, 6 u hrvatskom te svih 7 izaslanika u klubu „ostalih“. U tom slučaju, mogu preuzeti i efektivnu kontrolu u sva četiri kluba DN i potpuno samostalno uspostaviti izvršnu vlast u FBiH. Postojeći IZ omogućava, dakle, da svi članovi Vlade FBiH te predsjednik i dva dopredsjednika budu stopostotni izraz bošnjačke izborne volje, odnosno, da nemaju niti jedan izborni glas Hrvata, Srba i „ostalih“. Uz uvjet da se u klubove vrati odlučivanje natpolovičnom većinom, IDPI model samo djelomično rješava taj problem na način da otklanja mogućnost da Bošnjaci izbornim inženjeringom preuzmu kontrolu nad hrvatskim klubom te smanjuje stupanj bošnjačke kontrole nad srpskim i klubom ‘ostalih’”, stoji u IDPI prijedlogu

U nastavku pojašnjenja stoji da i u okviru IDPI modela Bošnjaci mogu relativno lako izabrati 4 izaslanika u Hrvatski klub DN PFBiH te na taj način imati značajan utjecaj na odnose u hrvatskom klubu.

-Na primjer, ako neka stranka u Hrvatskom klubu DN PFBiH ima 5 izaslanika s hrvatskim izbornim legitimitetom te uđe u koaliciju s 4 izaslanika s bošnjačkim izbornim legitimitetom ta koalicija od 9 izaslanika može preuzeti kontrolu nad Hrvatskim klubom DN PFBiH. To bi značilo da, na primjer, HDZ BiH koji ima 8 izaslanika u Hrvatskom klubu DN PFBiH ne sudjeluje u formiranju izvršne vlasti u FBiH, a da neka druga hrvatska stranka koja ima 5 izaslanika sudjeluje. Ovaj primjer navodimo kako bismo pokazali apsurdnost tvrdnji „patriotskih“ i „probosanskih“ političkih, društvenih i medijskih aktera i aktivista kako IDPI-jev, kao i najavljeni pa otkazani prijedlog OHR-a, „ispunjavaju želje Dragana Čovića i HDZ-a BiH“. Uostalom, IDPI prijedlog niti na koji način institucionalno ne sprječava stranke koje se predstavljaju građanskim ili multietničkim da zadobiju povjerenje hrvatskih birača i time steknu legitimne političke predstavnike u Klubu izaslanika hrvatskog naroda DN P FBiH, kao što im ta mogućnost ni do sad nije bila uskraćena, navodi IDPI.

“Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar smatra kako je nužno osigurati da na svim pozicijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti koje su sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH namijenjene predstavnicima konstitutivnih naroda budu legitimni predstavnici tih naroda. To, naravno, nipošto ne znači da nositelji legitimne političke volje pojedinih specifičnih demosa nužno moraju biti pripadnici istih. S obzirom na složenost i ozbiljnost trenutne političke i sigurnosne situacije u BiH, smatramo kako je mnogo bolje napraviti jedan korak, koliko god mali bio, u dobrom smjeru nego produbljivati postojeću krizu i blokadu sustava. Stoga ovaj prijedlog treba razumjeti kao jedan korak ili jednu fazu procesa ostvarivanja pune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda na cjelokupnom teritoriju BiH, odnosno, kao prvu fazu procesa pune provedbe svih mjerodavnih odluka Ustavnog suda BiH (U-5/98 iz 2000., U-23/14 iz 2016., U-3/17 iz 2017. godine) te svih mjerodavnih presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku, Pilav, Pudarić). Kao što smo već više puta objasnili, ta dva bloka presuda se međusobno ne isključuju nego nadopunjavaju, te bi njihova implementacija učinila naš politički sustav inkluzivnijim, demokratskijim i pravednijim”, pojašnjava IDPI.

Prije same prezentacije konkretnog prijedloga načina izbora izaslanika u klubove Doma naroda Parlamenta FBiH, u IDPI-u su istaknuli da je nužno naglasiti i da se glasovi pripadnika svih specifičnih demosa iz kantona koji ostaju ispod „izbornog praga“ ne brišu, već u „drugom krugu“ snažno utječu na konačni rezultat izbora, te daju broj izaslanika proporcionalno usklađen s ostalim kantonima.

U tabeli ispod prikazani su bošnjački, hrvatski i srpski koeficijenti izbornih bodova (KIB) za 10 kantona u FBiH

Kao referentnu točku cijelog prijedloga IDPI je uzeo Kanton Središnja Bosna pa u nastavku pogledajte primjer izračuna Koeficijenta izbornih bodova (KIB) za KSB:

  • Bošnjaka u KSB ima 9,386% u odnosu na ukupan broj Bošnjaka u FBiH, zato je B-KIB u KSB 9,386
  • Hrvata u KSB ima 19,609% u odnosu na ukupan broj Hrvata u FBiH, zato je H-KIB u KSB 19,609
  • Srba u KSB ima 5,381% u odnosu na ukupan broj Srba u FBiH, zato je S-KIB u KSB 5,381
  • Pripadnika grupe „ostalih naroda i građana“ u KSB ima 7,188% u odnosu na ukupan broj „ostalih“ u FBiH, zato je O-KIB u KSB 7,188

Pogledajte i usporedbu važećeg modela izbora izaslanika za četiri kluba DN PFBiH i IDPI prijedloga

Prvo, na primjeru Kluba izaslanika hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH:

Posebnost ovog prijedloga je to  što 10 izaslanika koji su ušli u drugi krug između sebe biraju 3 nedostajuća izaslanika Hrvatskog kluba DN PFBiH koji zajedno nose 17,653 (3×5,882) IB, odnosno 17,653% izborne volje hrvatskog specifičnog demosa.

IDPI ponovno donosi primjer biranja izaslanika za Klub izaslanika hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH iz KSB:

  • KSB bira 4 izaslanika u H-klub DN PFBiH jer je njegov KIB veći od 17,646
  • Prva trojica s liste nose po 5,88 IB, a četvrti ima 1,963 IB (19,609 – 3 * 5,882)
  • Prva trojica izravno ulaze u H-klub DN PFBiH
  • Četvrti s liste ide u drugi krug izbora za izaslanika H-kluba DN PFBiH u koji unosi 1,963 izbornih bodova (IB-a)

IDPI donosi i usporedbu važećeg modela izbora izaslanika i IDPI modela na primjeru Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH:

Također, 10 izaslanika koji su ušli u drugi krug između sebe biraju 3 nedostajuća izaslanika Bošnjačkog kluba DN PFBiH koji zajedno nose 17,651 (3×5,882) IB, odnosno 17,651% izborne volje bošnjačkog specifičnog demosa.

Kao što je slučaj i s Hrvatskim klubom, IDPI donosi i primjer Biranja izaslanika za Klub izaslanika bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH iz KSB:

  • KSB bira 2 izaslanika u B-klub DN PFBiH jer je njegov KIB veći od 5,882
  • Prvi s liste ima OIB 5,88 a drugi ima OIB 3,504 (9,386 – 5,882)
  • Prvi izravno ulazi u B-klub DN PFBiH
  • Drugi s liste ide u novi izborni krug B-kluba DN PFBiH u koji unosi 3,504 izbornih bodova (IB-a)

Nakon toga je prikazana i usporedba važećeg modela izbora izaslanika i IDPI modela na primjeru Kluba izaslanika srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBIH:

IDPI pojašnjava da 10 izaslanika koji su ušli u drugi krug između sebe biraju 5 nedostajućih izaslanika Srpskog kluba DN PFBiH koji zajedno nose 29,416 (5×5,882) IB, odnosno 29,416% izborne volje srpskog specifičnog demosa.

Ponovno IDPI donosi i primjer Biranja izaslanika za Klub izaslanika srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH iz KSB:

  • KSB bira 1 izaslanika u S-klub DN PFBiH jer je njegov KIB manji od 5,882
  • Prvi s liste ima OIB 5,381
  • Nitko izravno ne ulazi u S-klub DN PFBiH
  • Prvi s liste ide u novi izborni krug S-kluba DN PFBiH u koji unosi 5,381 izbornih bodova (IB-a)

IDPI je izradio i usporedbu važećeg modela izbora izaslanika i IDPI modela za Klub izaslanika pripadnika grupe „ostalih naroda i građana“ Doma naroda Parlamenta FBIH:

Prema IDPI-evom prijedlogu 10 izaslanika koji su ušli u drugi krug između sebe biraju 3 nedostajuća izaslanika Kluba ostalih DN PFBiH koji zajedno nose 42,855 (3×14,285) IB, odnosno 42,855% izborne volje “O” specifičnog demosa.

I ovaj put IDPI donosi primjer biranja izaslanika za Klub izaslanika grupe „ostalih naroda i građana“ Doma naroda Parlamenta FBiH iz KSB:

  • KSB bira 1 izaslanika u O-klub DN PFBiH jer je njegov KIB manji od 14,285
  • Prvi s liste ima OIB 7,188
  • Nitko izravno ne ulazi u O-klub DN PFBiH
  • Prvi s liste ide u novi izborni krug O-kluba DN PFBiH u koji unosi 7,188 izbornih bodova (IB-a)

Objašnjenje izbora izaslanika u drugom krugu izbora za odgovarajuće klubove DN PFBiH

U Prilogu 1 IDPI-evog prijedloga objašnjava se način izbora izaslanika u drugom krugu izbora za odgovarajuće klubove DN PFBiH.

Prikazan je primjer za izbor u drugom krugu za Klub izaslanika hrvatskog naroda DN PFBiH (što analogno vrijedi i za bošnjački i srpski te Klub „ostalih naroda i građana“).

U IDPI-u kažu da, prema njihovom prijedlogu, svaka stranka koja u virtualnoj „kantonalnoj skupštini kantona 11“ ima zastupnike koji su ušli u drugi krug izbora za Klub izaslanika hrvatskog naroda DN PFBiH (zastupnike koji nose hrvatske ‘H’ izborne bodove), kao i svaki pojedinačni izaslanik koji je ušao u drugi krug izbora za navedeni klub, ima pravo nominirati jednog ili više kandidata na listi za izbor nedostajućih izaslanika za Klub izaslanika hrvatskog naroda.

Također, svaka lista može sadržavati više kandidata od broja izaslanika koji se biraju.

“Svaki izaslanik u kantonalnoj skupštini koji nosi H izborne bodove daje jedan glas za listu izaslanika koji se biraju u Klub izaslanika hrvatskog naroda. Izbor se vrši tajnim glasovanjem”, stoji u objašnjenju načina izbora izaslanika u drugom krugu.

Dodaje se da se mandati raspodjeljuju jedan po jedan po listama ili kandidatu s najvišim količnicima koji su rezultirali iz formule za proporcionalnu raspodjelu utvrđenu u članku 9.5 Izbornog zakona BiH. -Kada lista dobije mandat, mandat se raspoređuje s vrha liste, stoji u pojašnjenju.

Na koncu, u slučaju istog broja glasova dvoje ili više kandidata, prednost se daje onome koji je u drugi krug ušao s većim iznosom „izbornih bodova“, pojašnjeno je iz IDPI-a.

U nastavku možete pogledati cjeloviti dokument naslovljen “IDPI prijedlog za izbor izaslanika u klubove DN Parlamenta FBiH”, a koji je poslan Uredu visokog predstavnika (OHR), svim veleposlanstvima u BiH te strankama koje su parlamentarne na državnoj razini:

 

B. Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)