ČLAN STRUČNOG TIMA IDPI: Sitarski pojasnio zašto je pismo koje je Turković poslala Blinkenu bizarno

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Pisma koja su se u proteklih nekoliko dana pojavila u javnosti, u kojima se traži suspenzija Daytonskog sporazuma, ali i intervencija na zaustavljanju eventualnih promjena izbornih pravila, bizarna su jer su njihovi autori u svom dosadašnjem djelovanju podržavali ograničeni suverenitet BiH, opstanak OHR-a i korištenje bonskih ovlasti.

Rekao je ovo za Glas Srpske član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski, komentirajući pismo ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u kojem je pozvala američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da zaustavi eventualnu intervenciju Christiana Schmidta u izborni zakon, ali i ono koje je prije par dana na adresu u Washingtonu uputila skupina bošnjačkih lobista u kojem traže promjenu strukture Daytonskog mirovnog sporazuma jer je ona navodno postala prepreka političkom preživljavanju BiH.

– Autori ovih pisama su do sada Schmidta, ali i sve njegove prethodnike bezuvjetno podržavali. Sada mijenjaju ploču i pretvaraju se u nekakvi apsolutni suverenisti, kao da sve njihovo ranije negativno djelovanje nije ni postojalo. Mislim da je sve to jedan dobar indikator njihovog velikog razočaranja, ali i straha, jer su shvatili da ovlasti koja ima OHR sada mogu biti upotrijebljene za nešto što njima nikako ne odgovara. Njima je zasmetala i sama najava da bi Schmidt mogao održati drugi krug konzultacija o izmjenama Izbornog zakona, što će sigurno poljuljati njihove planove i maksimalističke namjere da od BiH naprave unitarističku državu – kaže Sitarski, dodajući kako je uvjeren da sva ova “pisanija” neće imati nikakvog efekta.

Navodi i kako vjeruje da će Schmidt, koji se sada našao na “bošnjačkom tapetu”, ostati imun na ove i slične političke pritiske, te da će nakon isteka roka od šest tjedana, koji je dao političkim akterima u FBiH da se dogovore o Izbornom zakonu, on poduzeti određene korake, ako se HDZ i SDA prije toga ne dogovore.

– Mislim da će on taj potez odmah povući nakon isteka ovog roka, početkom rujna, jer ako to ne bi uradio, odnosno ukoliko bi podlegao ovim pritiscima, onda bi Schmidt dodatno izgubio na svom već poljuljanom kredibilitetu. Mislim da on to sebi više neće dozvoliti – poručio je Sitarski.

Bisera Turković uputila je spomenuto pismo, osim Blinkenu, i državama G7 i Vijeća za implementaciju mira (PIK). Upozorila je na “posljedice” ako se usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. Prema njenim riječima, predloženim izmjenama HDZ bi navodno imao još više izaslanika, odnosno bio bi “prezastupljen” u Domu naroda.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori