NOVI VAL GNJUSNIH LAŽI INTERNI DOKUMENT SDA: Za sve su krivi Srbi i Hrvati, presuda Ljubić već je provedena

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je Hrvatsku i Srbiju da ne poštuju odredbe Dejtonskog sporazuma a kao rješenje sadašnjih problema koji postoje u BiH predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima.

Vladajuća bošnjačka stranka je pripremila i političkim partnerima uputila dokument pod naslovom “Stav SDA o aktualnoj krizi u Bosni i Hercegovini i prijedlozi za njeno rješenje”, prenosi Hina.

Dokument je procurio u javnost u ponedjeljak uoči službenog početka izborne kampanje i u očekivanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o eventualnom nametanju izmjena izbornog zakona.

U dokumentu stoji kako je najveći problem u BiH blokada rada državnih tijela vlasti i osporavanje dosegnutih reformi kombiniranih s otvorenim secesionističkim tendencijama koje provodi SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom te zahtjevima za dodatnim etničkim podjelama koje provodi HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem što se opet, kako navode, ne može promatrati izolirano od geopolitičkih događaja u svijetu.

Odnosi Srbije, Hrvatske i BiH kao strana potpisnica Daytonskog sporazuma, dodatno su usložnjeni zbog toga i neminovno se reflektiraju na unutarnju krizu u BiH, ocijenili su u SDA.

Tvrde kako Srbija kao i Hrvatska ne poštuju dejtonsku obvezu poštivanja suvereniteta BiH a dokazom za to vide u činjenici da još nije riješeno pitanje međudržavnih granica, povrata imovine i procesuiranja ratnih zločina.

Hrvatskoj ponovo prigovaraju zbog gradnje Pelješkog mosta te je optužuju da probleme s pristupom BiH luci Ploče no najvećim problemom u SDA smatraju to što i Srbija i Hrvatska podupiru politike u BiH “koje imaju destruktivnu ulogu i teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji”.

“Iz Republike Hrvatske se otvoreno miješaju u unutarnje stvari BiH, posebice u vezi s Izbornim zakonom. Pritome se koriste svi mehanizmi, a posebno zloporaba članstva u Europskoj uniji i NATO savezu”, stoji u dokumentu.

Iz SDA optužuju HDZ BiH da neutemeljeno inzistira na promjenama izbornog zakona pozivajući se na presudu Ustavog suda BiH u slučaju “Ljubić” i tvrde kako je ona zapravo već provedena jer su brisane odredbe izbornog zakona BiH koje su ocijenjene neustavnima a odnose se na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

“Ako unutarnji akteri u BiH ne budu dobivali potporu Beograda i Zagreba vratit će se poštivanju važećih zakona i odluka međunarodnih i domaćih sudova. Ovo treba biti startna pozicija iz koje se treba krenuti u rješavanje odnosa kako u BiH tako i u regiiji”, stoji u dokumentu SDA koji je očito namijenjen i vladama zapadnih država.

Ustavnu i izbornu reformu sada uvjetuju uspostavom simetričnih rješenja koja bi vrijedila kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj.

Tako traže iste ovlasti za predsjednike dva entiteta, jednaku ulogu predstavnika konstitutivnih naroda pri uspostavi izvršne vlasti, uspostavu Doma naroda u parlamentu RS-a te reduciranje ovlasti tog zakonodavnog tijela u entitetima odnosno ograničenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Lider SNSD-a Dodik odmah je odbacio zahtjeve iz SDA te je na svom Instagram profilu istaknuo kako bi se Srbija ali i Rusija zapravo trebali više baviti stanjem u BiH.

Odbacio je zahtjeve za uvođenjem Doma naroda u RS-u te je ustvrdio kako je za neriješena granična pitanja odgovorna isključivo bošnjačka strana.

“S politikom kakvu vodi SDA teško je naći točku kompromisa”, napisao je Dodik.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)