Krimski otpor Ukrajine ima ‘psihološki utjecaj’ na Rusiju

Vrijeme:2 min, 32 sec

Ukrajinski udari na Krim imaju velike psihološke i operativne učinke na moskovske snage, rekli su zapadni dužnosnici novinarima. Eksplozije u zračnoj bazi Saki 9. kolovoza i drugi napadi izbacili su iz stroja više od polovice mornaričkih zrakoplova crnomorske flote, rekli su. 

Flota ima cijenjenu povijest, ali je pretrpjela niz poniženja od početka invazije u veljači.

Dužnosnici su rekli da su ih neuspjesi natjerali da zauzme obrambeni stav.

U travnju je Ukrajina potopila vodeći brod flote, krstaricu Moskva. Raketna krstarica s 510 članova posade predvodila je ruski pomorski napad na Ukrajinu, a njeno potapanje bio je veliki simbolički i vojni udarac.

U to je vrijeme rusko ministarstvo obrane priopćilo da je streljivo na brodu Moskva eksplodiralo u neobjašnjivim okolnostima, a brod se prevrnuo dok su ga teglili natrag u luku.

U lipnju je flota doživjela još jednu neugodnost kada je bila prisiljena napustiti Zmijski otok, malenu predstražu na sjeverozapadu Crnog mora koju je zauzela Rusija prvog dana svoje invazije, nakon što je bila izložena kontinuiranom ukrajinskom bombardiranju.

A posljednjih tjedana, dom flote na poluotoku Krim, koji je Rusija anektirala 2014., napao je ukrajinske snage.

Najmanje osam borbenih zrakoplova uništeno je u bombardiranju zračne baze Saki 9. kolovoza.

Nakon napada, mnoštvo turista viđeno je kako bježe s poluotoka, koji je prethodno bio nedirnut borbama. Slike koje je prikupio BBC pokazuju prometne kolone na cestama koje vode iz Krima tri dana nakon napada.

Štrajkovi od 9. kolovoza nisu bili jedini očiti ukrajinski udari na Krimu.

U srpnju su ruski dužnosnici naveli da je napad ukrajinske bespilotne letjelice izazvao prekid proslave Dana mornarice u Sevastopolju, a 16. kolovoza došlo je do eksplozija u skladištu oružja na poluotoku.

Činjenica da su eksplozije na Krimu – mjestu za koje se prije smatralo da je daleko izvan dosega bilo kakvog ukrajinskog napada – gledale tisuće ruskih turista, od kojih su mnogi u međuvremenu pobjegli s Krima natrag u Rusiju, imala je psihološki učinak u Moskvi, rekao je neimenovani dužnosnik.

Neimenovani zapadni dužnosnici su rekli da je ruska crnomorska flota svedena na nešto više od obalne flotile koja sada mora zauzeti oprezan stav zbog ukrajinskih napada.

Dodali su da je sposobnost Rusije da pokrene napad na luku Odesa u zapadnoj Ukrajini vrlo malo vjerojatna u kratkom roku.

U srijedu su ruski državni mediji izvijestili da je zapovjednik flote, Igor Osipov, smijenjen u svjetlu napada. Novinska agencija RIA rekla je da je novi zapovjednik flote, Viktor Sokolov, predstavljen vojnim čelnicima u luci Sevastopolj.

Čini se da Moskva također pokušava ponovno naoružati svoju opkoljenu flotu. Državni mediji izvijestili su da je admiral Sokolov rekao skupini mladih časnika da će kasnije ove godine dobiti 12 novih brodova, uz dodatna zrakoplovna i kopnena vozila.

Inzistirao je na tome da je flota “uspješno izvršavala sve zadatke koji su joj postavljeni” tijekom invazije, izvijestila je ruska novinska agencija Tass.

Ali u srijedu su dužnosnici obrane Ujedinjenog Kraljevstva rekli da su planovi Kremlja “potkopani” neuspjehom mornarice da preuzme punu kontrolu nad Crnim morem.

Crnomorska flota općenito je zauzela “ekstremno obrambenu” poziciju i ostala u blizini obale Krima, rekli su.

 

BBC/Hrvatsko nebo

Odgovori