DODIK: Izetbegović ruši daytonsku i ustavnu BiH, to se vidi u odnosu prema Hrvatima

Vrijeme:3 min, 29 sec

 

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je danas da je Christian Schmidt nelegalan za obavljanje funkcije visokog predstavnika i da se uzalud upinje svim snagama to biti.

“Schmidt je imao bijesnu i neprimjerenu reakciju. To govori da i oni gube živce. On je nelegalan, može bjesniti, može raditi što god hoće, ali on nije visoki predstavnik”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju, prenose Nezavisne novine.

On kaže da je vidio na nekim portalima kako je prevedena Schmidtova izjava na njemački jezik.

“Meni je to sasvim asocijativno. U svakom slučaju, on nije visoki predstavnik, ali upinje se svim snagama da jeste. Ali, uzalud je to”, istaknuo je Dodik.

“Izetbegović ruši daytonsku i ustavnu BiH”

Dodik je danas u Trebinju izjavio da Bakir Izetbegović ruši daytonsku i ustavnu BiH, te da su njegova definicija suverenosti i pitanje mira i slobode – pitanje dominacije nad drugima.

“To se vidi u odnosu prema Hrvatima, a sada to želi nametnuti i Srbima”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Povodom Izetbegovićeve izjave da će “opet morati braniti mir i teritorijalni integritet BiH, ali da će to biti lakše nego prije 30 godina”, Dodik je rekao da Izetbegović “pokušava vratiti svoju reputaciju dobrog muslimana kod muslimanske populacije”.

“Ono što slušamo u kontinuitetu govori o tome da se radi o ozbiljnoj politici i da to više nije samo eksces ili izjava. Mi to znamo”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Izetbegović uoči izbora koristi ukrajinsku krizu i na bazi patetike koju SDA pokušava prodati posljednjih 30 godina nastoji ponovo izgraditi stranku međunarodnog, prije svega zapadnog faktora.

“To rade smišljeno, organizirano, bez oklijevanja i masovno ruše ustavni poredak. Ako itko ruši ustavni poredak – ruše ga stranci, a onda i muslimanske političke stranke i njihovi dužnosnici”, naglasio je Dodik i dodao da je sada situacija da Šefik Džaferović pokušava izigrati Predsjedništvo BiH tako što će pokušati sudjelovati na nekoj online konferenciji o Ukrajini bez utvrđivanja stavova.

Dodik kaže da je zatražio održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH i da se vidi ima li Džaferović suglasnost za to ili nema.

Prema njegovim riječima, svaki dan je evidentno rušenje teritorijalnog integriteta BiH za koji se oni zalažu.

Dodik je ponovio da teritorijalni integritet BiH podrazumijeva ključnu stvar, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i ako toga nema – nema ni suvereniteta, ni teritorijalnog integriteta.

“Oni to ignoriraju i oni su za neku priču o građanskom uređenju koja je antiustavna ideja sve dotle dok se ne promijeni Ustav. Tako je ako pričamo argumentima, ali očigledno ovdje treba pričati s nekom dozom bjesnila, kako smo vidjeli kako pobjesni Schmidt, Bakir i drugi kako bjesne”, istaknuo je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nema namjeru ratovati i ugrožavati mir.

“Srpska nema namjeru ni voditi bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile teritorijalni integritet BiH sastavljene od dva entiteta, ali će Republika Srpska braniti sebe, što god to značilo. Naše strukture nikada neće prijeći ni centimetar entitetske linije”, poručio je Dodik.

“Neka Bakir dođe u RS sa svojim imaginarnima snagama”

Dodik je ukazao da entitetska linija postoji.

“Bakir Izetbegović ako misli da može prijeći u Republiku Srpsku sa svojim nekim imaginarnim snagama, koje ne mogu biti formalne, braneći navodno mir, vidjet ćemo kako će se provesti”, istaknuo je Dodik i dodao da to ne bi savjetovao Izetbegoviću.

Dodik je pojasnio da upotrebu Oružanih snaga BiH isključivo može odobriti Predsjedništvo BiH i da on to nikada ne bi dozvolio.

Prema njegovim riječima, to nitko od Srba ne bi dozvolio, osim predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, koji bi, kako je ukazao, dozvolio da Oružane snage urade nešto u Banjoj Luci ili BiH ili Republici Srpskoj.

“To bi uradio Šarović, to sam sto posto siguran, i nitko drugi”, ponovio je Dodik.

Dodik se zapitao kako Izetbegović misli upotrijebiti vojsku kada u Daytonskom sporazumu piše da oružane formacije, pa i policija, ne mogu prijeći entitetsku liniju bez suglasnosti drugog entiteta.

“S kojim je on policijskim snagama mislio prijeći u Republiku Srpsku, tko će zapovijedati tim snagama? Ja sam uvjeren da to neće dozvoliti ni hrvatska komponenta i onda imamo paravojsku. Eto neka ratuju, pa da vidimo kako će proći”, poručio je Dodik.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori