RAT U UKRAJINI: Rusija smijenila zapovjednika Crnomorske flote nakon događaja na Krimu

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Rusija je smijenila zapovjednika Crnomorske flote sa sjedištem na Krimu nakon niza eksplozija koje su potresle poluotok koji je anektirala 2014. i koji je prethodno smatrala sigurnom pozadinskom bazom za svoj rat u Ukrajini, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija, a prenosi Reuters.

Moskva je okrivila sabotere za eksplozije koje su u utorak zahvatile skladište strjeljiva na sjevernom Krimu. Stubovi dima kasnije su viđeni kako se uzdižu u drugoj ruskoj vojnoj bazi u središnjem Krimu, pišu ruske novine Kommersant. Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost, ali je to nagovijestila. Očigledna sposobnost Ukrajine da udari dublje na teritorij pod ruskom okupacijom, bilo nekim oblikom oružja ili sabotažom, ukazuje na pomak u sukobu. Eksplozije su prošlog tjedna uništile ratne zrakoplove u ruskoj mornaričkoj zračnoj bazi na Krimu.

U srijedu je ruska novinska agencija RIA citirala izvore koji su kazali da je zapovjednik Crnomorske flote, Igor Osipov, zamijenjen novim šefom, Viktorom Sokolovim. Ako se potvrdi, taj bi potez označio jednu od najistaknutijih smjena vojnog dužnosnika dosad u ratu u kojem je Rusija pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi. Državna agencija RIA citirala je izvore koji kažu da je novi zapovjednik predstavljen članovima vojnog vijeća flote u krimskoj luci Sevastopolj. Crnomorska flota, koja ima cijenjenu povijest u Rusiji, pretrpjela je nekoliko poniženja otkako je predsjednik Vladimir Putin u veljači pokrenuo invaziju na Ukrajinu – koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”. U travnju je Ukrajina pogodila ruski vodeći brod, veliku krstaricu Moskva, projektilima Neptun. To je ujedno najveći ratni brod koji je potopljen u borbi u posljednjih 40 godina.

Ključni opskrbni put

Krim, koji je Rusija oduzela od Ukrajine 2014. i od tada ga opsežno utvrdila, predstavlja glavnu rutu opskrbe za ruske snage u južnoj Ukrajini, gdje Kijev planira protuofenzivu u narednim tjednima.

Ukrajinska vojna obavještajna služba navela je u priopćenju da su nakon nedavnih eksplozija na Krimu ruske snage hitno premjestile neke od svojih zrakoplova i helikoptera dublje na poluotok i na aerodrome unutar Rusije. Reuters nije mogao neovisno provjeriti informaciju. Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da se klone ruskih vojnih baza i skladišta streljiva i rekao da bi eksplozije mogle imati različite uzroke. “Ali svi oni znače isto – uništavanje logistike okupatora, njihove municije, vojne i druge opreme i zapovjednih mjesta te spašavanje života naših ljudi”, rekao je u večernjem obraćanju u utorak.

Crnomorska flota također je blokirala ukrajinske luke od početka rata, zarobivši vitalni izvoz žitarica, koji se tek sada ponovno pokreće prema sporazumu postignutom uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda. Još tri broda napustila su Ukrajinu u srijedu, objavilo je ministarstvo infrastrukture na svojoj Facebook stranici. “Jutros su tri broda s ukrajinskim prehrambenim proizvodima napustila luke Čornomorsk i Odesa… Na brodu je više od 33.000 tona poljoprivrednih proizvoda”, rečeno je.

 

UK: Crnomorska flota gubi kontrolu na tim morem, a neutralizirana je desantna prijetnja na Odesu

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)