Featured Video Play Icon

HOFFMANN: Ovaj put se neću žaliti nego ću kazneno goniti sve one koji su to bezakonje spremili

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

 

NE ŽELE IMENOVATI NOVOG RAVNATELJA FUP-A

Nakon što je Neovisni odbor Parlamenta Federacije BiH obavio svoj dio posla i rangirao kandidate, na potezu je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Do ponedjeljka je imala rok da imenuje direktora FUP-a. No, sve je izvjesnije da do toga u skorije vrijeme neće doći, javlja BHRT.

Kao što je već odavno poznato, na listi najuspješnijih kandidata za ravnatelja Federalne uprave policije dva su imena. Ensad Korman i Svevlad Hoffmann. Utvrdio je to Neovisni odbor Parlamenta Federacije BiH, a rang listu na usvajanje federalnoj Vladi proslijedio ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Očekivano, probijeni su rokovi, a iz Vlade ne odgovaraju kada bi se ovo pitanje moglo naći na dnevnom redu.

Ministar Čampara bez optimizma da će trakavica oko imenovanja prvog čovjeka federalne uprave policije ovaj put biti riješena.

“Ne vidim neke velike šanse da se riješi ovo pitanje, jer nije riješeno već četiri godine. Vlada radi u takozvanom tehničkom mandatu. Mislim da se puno toga ispolitiziralo, davno je trebalo završiti ovo pitanje i ne vjerujem sada da će se nekih mjesec dana pred izbore to rješavati”, navodi Čampara za BHRT.

Mirko Milićević, predsjedatelj Neovisnog odbora Federalnog parlamenta, ističe:

“Mi smo uradili sve što je naš posao. Tu nema nikakve dileme i sav rad Nezavisnog odbora je bio transparentan i može se provjeriti u svakom trenutku. Tako da nikada do sada koliko ja imam uvida u stanje stvari nije bilo problema oko rada Nezavisnog odbora i njegovih prijedloga.”

Svi dosadašnji prijedlozi Nezavisnog odbora padali su na federalnoj Vladi, a sve zbog stava ministara iz SDA da politički Hrvat očito ne smije doći na čelo FUP-a. U Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije BiH jasno je navedeno da ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Federalne uprave policije ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Tako se logično nameće odgovor da bi u ovom slučaju prvi čovjek FUP-a trebao biti Svevlad Hoffmann.

“Tako su se kockice posložile i Vlada ako želi postupati u skladu sa zakonom, trebala bi odnosno morala bi u vrlo skorom roku imenovati Svevlada Hoffmanna za novog ravnatelja FUP-a Ovaj put se neću žaliti nego ću kazneno goniti sve one koji su to bezakonje spremili, da trpe zakonske posljedice”, ističe Hoffman.

Hoffmann je, kaže, svjestan da je sporna njegova nacionalna pripadnost, a da su kompetencije stavljene po strani. A zbog takve, već dobro poznate matrice u imenovanjima na ključne pozicije, ni dobro upućeni analitičari nisu optimistični da bi imenovanje prvog čovjeka Federalne uprave policije moglo biti završeno prije izbora.

Podsjećamo, Hoffmann je u jednom ranijem intervju odgovorio na pitanje može li Hrvat doći na čelo FUP-a.

-Jer, ako je tako, onda svima koji mogu utjecati na taj izbor, a u ranijem se razdoblju pokazalo da itekako imaju utjecaj, poručujem da izmijene zakon i napišu kako ravnatelj FUP-a ne smije ni pod koju cijenu biti Hrvat. Istina je da utjecajni politički krugovi u dijelu izvršne vlasti u FBiH procjenjuju da pozicija ravnatelja FUP-a ni pod koju cijenu na smije iskliznuti iz njihove kontrole. Različitim mantrama nastoji se prikazati da je dugogodišnje neimenovanje ravnatelja rezultat nepostojanja dogovora između HDZ-a i SDA, što predstavlja notornu neistinu. Naime, pozicija ravnatelja FUP-a posve je apolitična i operativna pozicija. Na proceduru njegova izbora ne bi smjeli utjecati politički krugovi, pogotovo ne oni koji dolaze iz redova onih koji u svom bliskom radnom okruženju ne trpe pripadnike drugih nacija. Imamo primjer MUP-a FBiH u kojem je, od 5 rukovodećih pozicija, triju pozicija pomoćnika ministra, tajnika Ministarstva i pročelnika Ureda ministra, apsolutno svih pet iz reda naroda kojemu pripada ministar”, rekao je Hoffmann

Također, valja podsjetiti da je natječaj za novog ravnatelja FUP-a bio raspisan i 2019. godine a na njemu je prvorangirani bio Zoran Galić, aktualni ravnatelj Granične policije BiH. Vlada FBiH, odnosno njena bošnjačka većina, nije htjela imenovati nikoga s te liste te je naloženo provođenje novog natječaja. Zbog toga je Galić tužio Vladu FBiH.

Galić je ranije ove godine za HMS kazao da očito samo podoban Hrvat po mjeri Sarajeva može doći na čelo FUP-a.

“Sve se radi s izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto ravnatelja Federalne uprave policije. Ili, bolje kazano; očito samo podoban Hrvat po mjeri Sarajeva može doći na čelo FUP-a kako bi se zadovoljila zakonska forma”, kazao je Galić u travnju za HMS.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)