Koliko su veliki pravni problemi Donalda Trumpa?

Vrijeme:5 min, 50 sec

Bio je izvan vlasti više od godinu i pol dana, ali pravna pitanja vezana uz njegovo vrijeme na dužnosti još uvijek predstavljaju rizik za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Pretraga Federalnog istražnog ureda (FBI) u kući gospodina Trumpa na Floridi u kolovozu je usredotočila pozornost na njegovo rukovanje službenim papirima dok je bio predsjednik.

U tijeku su dva kriminalistička istraživanja: jedno zbog mogućeg miješanja u izbore i drugo zbog navodnog financijskog kriminala.

U međuvremenu, politička istraga razmatra preporuku podizanja kaznenih prijava zbog uloge gospodina Trumpa u upadu u Kongres 6. siječnja 2021.

Dok g. Trump razmišlja o reprizi predsjedničkih izbora 2024., evo pravnih slučajeva koji bi mogli ugroziti te ambicije.

Zapisi Bijele kuće

Kada je gospodin Trump napustio Bijelu kuću, sa sobom je ponio kutije s dokumentima u svoje odmaralište Mar-a-Lago na Floridi.

Prema Zakonu o predsjedničkim zapisima, uklanjanje službenih dokumenata može predstavljati kazneno djelo.

Prema riječima samog gospodina Trumpa, “velika skupina agenata FBI-a” pretražila je njegovu rezidenciju 8. kolovoza.

Njegova odvjetnica Christina Bobb rekla je za NBC News da su neki papiri zaplijenjeni. Međutim, FBI i ministarstvo pravosuđa još nisu komentirali.

U veljači je Nacionalni arhiv rekao da je pronašao 15 kutija s papirima iz Mar-a-Laga, koje je gospodin Trump trebao predati kad je napustio Bijelu kuću.

Agencija je kasnije priopćila Kongresu da kutije sadrže “stavke označene kao povjerljive informacije o nacionalnoj sigurnosti”.

Ali g. Trump je tvrdio da vlada “nije ništa ‘pronašla'” i da su demokrati samo “u potrazi za svojom sljedećom prijevarom”.

Vođenje evidencije omogućuje predsjednicima da budu odgovorni za svoje postupke na dužnosti, kaže predsjednička povjesničarka Lindsay Chervinsky.

Ali provođenje zakona o predsjedničkim zapisima je “komplicirano”, kaže ona, jer zakon zahtijeva “dobru volju” predsjednika da sačuvaju svoje zapise.

Former US President Donald Trump
Rukovanje dokumentima gospodina Trumpa dok je bio predsjednik našlo se pod lupom

Pobuna na Kapitolu SAD-a

Gospodina Trumpa optužuju za poticanje “pobune” kada su njegovi pristaše opljačkali zgradu Capitola dok su članovi Kongresa potvrdili izbornu pobjedu Joea Bidena 6. siječnja 2021.

Tjednima prije toga iznosio je neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari, što je ponovio na skupu u National Mallu u Washingtonu DC neposredno prije nereda.

Ubrzo nakon toga, g. Trump je oslobođen u političkom suđenju u Senatu koji kontroliraju republikanci, a njegovi su pristaše proglasile pobjedu. Ali tu nije bio kraj.

U srpnju prošle godine, demokratski i neki republikanski političari formirali su odbor od 6. siječnja, koji detaljno ispituje postupke g. Trumpa. Dobio je tisuće komunikacija koje je taj dan uputila Bijela kuća.

Do sada su javna saslušanja povjerenstva proizvela niz optužbi, uključujući svjedočanstva pomoćnika i savjetnika g. Trumpa da je on znao da su tvrdnje o izbornoj prijevari neistinite – i da su koraci koje je poduzimao kako bi poništio rezultate bili nezakoniti.

Naravno, postoji jedna ključna razlika između ovih saslušanja i kaznenog suđenja – gospodin Trump i njegove pristaše nisu imali priliku ponuditi svoju obranu.

Iako odbor nema zakonske ovlasti za kazneni progon gospodina Trumpa, mogao bi odlučiti uputiti kaznene prijave glavnom odvjetniku američke vlade, državnom odvjetniku Merricku Garlandu.

Moguće optužbe uključuju ometanje prebrojavanja glasova u Kongresu i urotu za prijevaru SAD-a poništavanjem izbornih rezultata, što može biti kažnjivo novčanim kaznama ili kaznama zatvora.

Međutim, niti jedan bivši predsjednik nikada nije procesuiran. Daljnja javna saslušanja održat će se u rujnu dok se istraga nastavlja.

Uplitanje u izbore

Nekoliko dana prije napada na Kongres, najviši izborni dužnosnik u saveznoj državi Georgiji primio je neobičan telefonski poziv.

“Samo želim pronaći 11.780 glasova”, rekao je uzrujani gospodin Trump republikanskom državnom tajniku Georgije, Bradu Raffenspergeru.

Ti bi glasovi gospodinu Trumpu donijeli pobjedu u ključnoj swing državi 2020. Navodeći neutemeljenu izbornu prijevaru, g. Trump je sugerirao da bi takav ishod mogao biti moguć kad bi g. Raffensperger mogao “preispitati” rezultat.

11.780 glasova nikada nije materijalizirano. “Vjerujemo da su naše brojke točne”, rekao je gospodin Raffensperger.

Glavna tužiteljica okruga Fulton u Georgiji, Fani Willis, pokrenula je istragu o mogućim zločinima na državnim izborima, kažnjivim novčanim ili zatvorskim kaznama.

Gospodin Trump na ovaj slučaj gleda kao na “lov na vještice”, ali bi njegov poziv gospodinu Raffenspergeru mogao biti “inkriminirajuća izjava”, rekla je Barbara McQuade, profesorica prava na Sveučilištu Michigan.

Međutim, tužitelji bi trebali dokazati izvan razumne sumnje da je gospodin Trump znao da su njegovi postupci prijevarni.

Financijski poslovi

Gospodin Trump također se suočava s nizom optužbi za poreznu i bankovnu prijevaru u New Yorku koje su istražene na lokalnoj i državnoj razini.

Očekuje se da će bivši predsjednik odgovarati na pitanja pod prisegom u sklopu građanske istrage o njegovim poslovnim praksama koju provodi državna tužiteljica New Yorka Letitia James.

Gospođa James je optužila Trumpovu organizaciju za dobivanje poreznih olakšica i zajmova kroz “lažne ili obmanjujuće procjene imovine”.

Gospodin Trump i Trumpova organizacija zanijekali su bilo kakvu nepravdu.

U odvojenoj istrazi, okružni tužitelj Manhattana Cyrus Vance i njegov tim također su proveli više od dvije godine proučavajući Trumpove financije u potrazi za mogućim zločinima.

Dobijanje poreznih prijava g. Trumpa i optuživanje glavnog financijskog direktora njegove tvrtke za poreznu prijevaru bila su dva velika otkrića za tužitelje.

Zatim je krajem 2021. gospodin Vance napustio dužnost i zamijenio ga je kolega demokrat Alvin Bragg.

Kako bi pokrenuli slučaj, dvoje tužitelja koji vode istragu, Carey Dunne i Mark Pomerantz, pokušali su uvjeriti svog novog šefa da imaju dovoljno dokaza za podizanje kaznene prijave.

Iako se u početku nije slagao – što je izazvalo ostavku g. Dunnea i g. Pomerantza – g. Bragg je obećao da će se istraga nastaviti. Poručio je da će sve optužbe javno objaviti kada istraga završi.

Loše seksualno ponašanje

“Ona nije moj tip”, rekao je Trump odgovarajući na optužbe da je seksualno napao kolumnisticu 1990-ih. “To se nikad nije dogodilo, OK?”

Bilo je to još 2019., nekoliko dana nakon što je E Jean Carroll iznijela optužbe. Nakon toga je tužila gospodina Trumpa jer ju je nazvao lažljivicom.

Slučaj je dugo bio zakopan u pravnom živom pijesku, ali datum suđenja sada je određen za 6. veljače 2023. – osim ako se u međuvremenu ne postigne izvansudska nagodba.

E Jean Carroll
E Jean Carroll optužila je gospodina Trumpa da ju je silovao 1990-ih

To mora biti sve, zar ne?

Ne baš. Dugi popis drugih istraga i potencijalnih tužbi uključuje:

• Kaznena istraga državnog odvjetnika Washington DC-a o napadu od 6. siječnja. Prošle je godine rekao da bi gospodin Trump mogao biti optužen za poticanje nasilja, ali ništa nije poduzeto

• Razne tužbe policijskih službenika koji su optužili g. Trumpa za poticanje napada 6. siječnja u kojem su pretrpjeli ozljede

• Tužba nećakinje gospodina Trumpa, Mary Trump, koja kaže da su je njen ujak i njegova braća i sestre navodno prevarili zbog nasljedstva. Gospodin Trump tražio je odbacivanje tužbe koja je podnesena državnom sudu u New Yorku

• Tužba koju je na saveznom sudu na Manhattanu podnio bivši osobni odvjetnik gospodina Trumpa, Michael Cohen, koji tvrdi da ga je njegov stari šef vratio u zatvor u znak odmazde jer je napisao sveobuhvatne memoare.

 

BBC/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)