Ubijen važan Putinov suradnik? Ruski novinar slučajno otkrio lokaciju zloglasne baze pa ju Ukrajinci uništili

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Ukrajinski dnevnik Ukrainska Pravda izvještava da je prokremaljski ruski novinar, Sergej Sreda, otkrio stožer Wagnera u objavi na Telegramu 8. kolovoza. Objavio je fotografije svog posjeta stožeru, a natpis na jednoj od njih identificirao je adresu

Ukrajinsko topništvo pogodilo je sjedište tajne ruske paravojne skupine plaćenika Wagner u istočnoj Ukrajini, javlja BBC pozivajući se na vojna izvješća.

O napadu su izvijestili su Serhiy Hayday, ukrajinski guverner regije Luhansk i nekoliko proruskih ratnih izvjestitelja.

Fotografije koje navodno pokazuju štetu objavljene su na Telegramu. Broj žrtava nije jasan, a detalji cijelog događaja za sada nisu poznati.

Grupa Wagner optužena je za brojne ratne zločine 

Grupa je raspoređena na Krim i u ukrajinsku regiju Donbas 2014., kada su ukrajinske trupe protjerale snage koje podržavaju Kremlj s područja na kojima su kasnije separatisti osnovali samoproglašene države.

Jedinice Wagnera također su poslane u Siriju, Libiju, Mali i Srednjoafričku Republiku.

Moskva službeno ne priznaje postojanje Wagnera, ali zapadne obavještajne službe povezuju skupinu s Jevgenijem Prigožinom – zvanim “Putinov kuhar” jer je njegova ugostiteljska tvrtka dugo pomagala predsjedniku Vladimiru Putinu i oružanim snagama.

Prigozhin, kao i mnogi drugi ruski dužnosnici, nalazi se pod sankcijama Zapada.
Wagner je poznat i kao PVT – privatna vojna tvrtka. Ali oni su državno sponzorirani plaćenici koji djeluju u interesu Kremlja, kažu zapadni stručnjaci. Optuženi su za opetovane ratne zločine i kršenja ljudskih prava.

Sjedište Wagnera slučajno otkrio ruski novinar

Ukrajinski dnevnik Ukrainska Pravda izvještava da je prokremaljski ruski novinar, Sergej Sreda, otkrio stožer Wagnera u objavi na Telegramu 8. kolovoza. Objavio je fotografije svog posjeta stožeru, a natpis na jednoj od njih identificirao je adresu.

Objava je kasnije uklonjena, ali kopije kruže društvenim mrežama.

Popasna se nalazi južno od Sjeverodonjecka u regiji Luhansk, koju ruske snage sada u potpunosti kontroliraju, nakon mjeseci žestokih borbi i golemog razaranja.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori