Bošnjačka se politika prema Izraelu uvijek odnosila licemjerno i neiskreno

Vrijeme:3 min, 30 sec

 

Javna je tajna i da bošnjački političari, u strahu od reakcije svoje javnosti, izbjegavaju odlaske u Izrael i uopće suradnju s tom državom. Ignorira se i za Izrael i židovsku zajednicu općenito najosjetljivije pitanje, a to je antisemitsko nasljeđe iz Drugog svjetskog rata.

Pravu salvu negativnih reakcija i komentara u Sarajevu izazvala je službena izjava izraelskog Veleposlanstva za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani, a u kojoj se, među ostalim, pozdravljaju hrvatski prijedlozi za izbornu reformu.

Židovska zajednica za potrebe

Reakcije su se kretale od ocjena da je izraelska vlada pogrešno informirana o procesima u BiH i da je to posljedica lobiranja hrvatskih predstavnika u Izraelu do neumjesnih i optužujućih poruka na račun Države Izrael. Naravno, kako to obično biva sa sarajevskom autističnom politikom, svi su krivi osim nje, piše portal Večernjeg lista BiH.

Činjenica je, međutim, da srpska i hrvatska strana u kontinuitetu nastoje graditi dobre odnose BiH i Izraela, dok bošnjačka politika malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu isključivo koristi kada joj je potrebno zamazati oči svijetu multikulturalizmom i navodnom borbom za politička prava pripadnika manjina. Pri tome bošnjačke stranke, baš kao i u slučaju Roma (čijeg samoproglašenog predstavnika Dervu Sejdića svakodnevno zloupotrebljavaju), ne rade ništa kako bi Židovima “ustupile” ijednu od pozicija koje imaju u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti na bilo kojoj razini. Uostalom, i sama činjenica da u Sarajevu danas živi svega nekoliko stotina Židova, a da je ta zajednica prije rata imala više tisuća osoba, dovoljno govori sama za sebe.

bošnjaci izrael | Autor :

Što se tiče bošnjačke politike prema Državi Izrael, ona je prilično licemjerna. Za razliku od izraelske politike koja je prema BiH uvijek bila uravnotežena i konstruktivna, bošnjačka politika, koja dominantno upravlja i diplomatskom mrežom BiH, pokazuje otvorenu naklonost prema palestinskoj strani u izraelsko-palestinskom sporu. Neslužbeno se čak simpatizira i radikalne skupine na palestinskoj strani te organizira skupove na kojima se govori protiv Izraela, piše Večernjak. Pritom se u Izraelu nimalo blagonaklono ne gleda na utjecaj koji njegov najveći neprijatelj Iran ima na sarajevsku političku scenu. Potvrdila je to prepirka izraelskih i iranskih diplomata na Twitteru oko prosvjedne note koju je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila Izraelu.

Javna je tajna i da bošnjački političari, u strahu od reakcije svoje javnosti, izbjegavaju odlaske u Izrael i uopće suradnju s tom državom. Ignorira se i za Izrael i židovsku zajednicu općenito najosjetljivije pitanje, a to je antisemitsko nasljeđe iz Drugog svjetskog rata. Za razliku od Mostara, u kojem su preimenovane ulice koje su bile nazvane po osobama koje su u Drugom svjetskom ratu bile na strani fašista, u Sarajevu se i danas vode isprazne polemike o tomu, ali nazivi ulica i škola se ne mijenjaju. Brojni su nazivi ulica i ustanova u Sarajevu koje nose ime po osobama povezanima s nacističkim režimom iz Drugog svjetskog rata. Jedna od takvih je Ulica Mustafe Busuladžića, intelektualca koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Židova. Prethodno je Veleposlanstvo Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani uputilo Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH prosvjednu notu zbog odluke Skupštine Sarajevske županije i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

bošnjaci izrael | Autor :

Sporne ulice u Sarajevu

U prosvjednoj noti iz Veleposlanstva Izraela priopćeno je kako se izražava žaljenje zbog toga što su županijske vlasti odobrile takvu odluku, osobito uzimajući u obzir činjenice da je većina Židova u BiH ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga “s kojima se identificirao Busuladžić”. Ili pak Ulica Huseina Đoze, koji je bio imam 28. regimente Handžar divizije, vojne jedinice u sastavu Waffen SS-a tijekom Drugog svjetskog rata, divizije čiji su pripadnici počinili ubojstva nad 22 Židova u Tuzli. Nažalost, u Sarajevu i dalje nastavljaju egzistirati ulice i škole Mustafe Busuladžića, Huseina Đoze i drugih koji su surađivali s nacističkim režimom u Drugom svjetskom ratu, a Sarajlije i dalje hodaju ulicama poklonika fašizma i nacizma. Imajući u vidu prijateljski i korektan odnos Države Izrael prema BiH i njezinim unutarnjim problemima, zadnja reakcija izraelskog Veleposlanstva potpuno je logična i očekivana. S druge strane, očito je da iz Sarajeva nikada nije uzvraćeno istom mjerom. Borba protiv antisemitizma vodi se konkretnim potezima, a ne ispraznom i često licemjernom retorikom.

Matija Perić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori