Dario Pušić: Bošnjačko Sarajevo sve više tone u očima međunarodno jakih država

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Zadnja u nizu adresa koje su se našle pod verbalnim napadima političkog Sarajeva je Država Izrael. A sve je krenulo nakon što je veleposlanstvo Izraela za BiH čije je sjedište u Tirani početkom tjedna objavilo izjavu u kojoj je pružena podrška prijedlozima i zahtjevima hrvatskih stranaka koje traže donošenje pravednog Izbornog zakona.

Panika u političkom Sarajevu! Nakon što je hrvatsko pitanje u BiH dobilo internacionalni karakter, odnosno nakon što je u nizu važnih međunarodnih faktora porasla svijest o činjenici da se Hrvatima u toj zemlji godinama krše osnovna politička, a samim tim i ljudska prava, krenula je salva optužbi, govora mržnje i neprimjerenih poteza prema svim onim državama i dužnosnicima koji su jasni u ocjeni da je BiH država tri ravnopravna i konstitutivna naroda te kao takva treba omogućiti svakom od njih da ta ista prava i konzumira.

Zadnja u nizu adresa koje su se našle pod verbalnim napadima političkog Sarajeva je Država Izrael. A sve je krenulo nakon što je veleposlanstvo Izraela za BiH čije je sjedište u Tirani početkom tjedna objavilo izjavu u kojoj je pružena podrška prijedlozima i zahtjevima hrvatskih stranaka koje traže donošenje pravednog Izbornog zakona. U optužbe na račun Izraela uključilo se i veleposlanstvo Irana u Sarajevu. Ovakva situacija zasigurno ne ide u korist bošnjačkom političkom korpusu, koji u svojoj panici i strahu od gubitka mogućnosti da Hrvatima u budućnosti bira predstavnike u vlast, sve više gubi tlo pod nogama, a paralelno s tim sve više i tone u očima država koje imaju iznimno jak utjecaj u međunarodnim odnosima. Izrael je jak saveznik Sjedinjenih Američkih Država, zemlje koja je kreator Daytonskog sporazuma i koja izvrsno razumije što znači ravnopravnost naroda u jednom multinacionalnom društvu kao što je bosanskohercegovačko. A zapad je svjestan činjenice da Daytonski sporazum i Ustav BiH u svojoj srži upravo ima konstitutivnost i ravnopravnost naroda te se već dulje vremena uključio u političku ofenzivu kako bi se riješilo hrvatsko pitanje u BiH.

Upravo o tom pitanju ovisi i put BiH u europske i euroatlantske integracije kamo i pripada. Međutim, nekima u političkom Sarajevu očito takvo što nije među strateškim prioritetima te će radije blokirati ovaj put kako bi i dalje hrvatskom narodu mogli birati predstavnike, pretvarajući tako Federaciju BiH u bošnjački entitet. Hrvati pak, podrškom Izraela, ali i razumijevanjem koje dobivaju od SAD-a i EU, mogu imati razloga za optimizam, svjesni kako iz dana u dan raste broj saveznika koji će pomoći BiH u ostvarenju vizije države kakva je i zamišljena – države ravnopravnih naroda i svih njezinih građana.

Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori