Bećirović kaže da nikada neće pristati na zahtjeve Hrvata za ravnopravnošću, napao i Izrael

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagirao je na podršku Izraela hrvatskim prijedlozima izmjena izbornog zakona poručivši da novi saziv vlasti nikada neće pristati na reformu izbornog zakonodavstva po, kako kaže, mjeri i željama HDZ-a i Dragana Čovića.

Posebno je istakao kako je negativno iznenađen vanjskopolitičkim stavovima ambasadora Izraela za kojeg kaže da je postao “jedan od rijetkih diplomata koji se zalaže za uvođenje dodatne diskriminacije i segregacije u politički sustav države Bosne i Hercegovine”, prenosi Klix.ba.

 

DRŽAVA IZRAEL: Pozdravljamo prijedloge koje su iznijeli Hrvati u pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH

 

“Reforma izbornog zakonodavstva neće biti izvršena po mjeri i željama HDZ-a. Također, pozivam one koji obnašaju najviše državne funkcije da ne lansiraju samo izjave nego da rade svoj posao i konkretno djeluju s ciljem zaštite državnih interesa Bosne i Hercegovine. Za početak, neka pozovu veleposlanika Izraela da dođe u Sarajevo i objasni stavove iz priopćenja, kao i neka daju instrukciju našem veleposlaniku u Izraelu da utvrdi pravu istinu zašto je došlo do ovog tendencioznog priopćenja. Izrael je država koja je do sada podržavala suverenitet, teritorijalni integritet, naš put u EU i NATO, nije se miješala u unutarnje odnose i izražavala želju za prijateljskim odnosima sa državom Bosnom i Hercegovinom. Utoliko je važnije utvrditi punu istinu o stavovima izraelskog ambasadora”, navodi se u izjavi Bećirovića.

Ipak, Bećirović nije istaknuo da je veleposlanik BiH u Izraelu kadar SNSD-a, koji usprkos bilo kakvoj instrukciji neće poslušati nikog drugoga izuzev svog stranačkog šefa. To opet govori o kompleksnosti odnosa u bh. diplomaciji.

Zatim je poručio kako novi saziv vlasti u Bosni i Hercegovini nikada neće pristati na uvođenje dodatne diskriminacije u izborni proces.

Ovakvim izjavama Bećirović je jasno dao do znanja da se sa svojim protivnikom Bakirom Izetbegovićem natječe tko će više kroatofobnih izjava gurnuti u javni prostor. Također, pričom o navodnoj diskriminaciji i segregaciji kroz, kako kaže, udovoljavanje HDZ-u, jasno poriva Ustav BiH jer ga ne poštuje.

Podsjećamo, u preambuli Ustava BiH stoji da Bošnjaci, Srbi I Hrvati konstitutivni narodi u BiH što je kasnije potvrđeno presudama Ustavnog suda BiH u kojima se kaže da je konstitutivnost naroda natkrovljukuće ustavno načelo.

U presudi Ustavnog suda BiH iz predmeta U 23/14 (predmet Ljubić) naložena je promjena načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH kako bi konstitutivni narodi u njemu bili legitimno predstavljeni što bi bošnjačkoj većini onemogućilo nametanje dijela hrvatskih izaslanika a time spriječilo i formiranje Vlade FBiH bez legitimnih predstavnika Hrvata. Nepoštivanje Ustava zemlje u koju se navodno kunu postalo je osnovno obilježje velikog dijela bošnjačkih političkih dužnosnika.

R.I. /HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori