Ugovor Novi START: Rusija prekida američku inspekciju u svojim vojnim bazama

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

 

Rusija je u ponedjeljak objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju, istaknuvši da je to odgovor na američko ometanje sličnih ruskih inspekcija u Sjedinjenim Državama, izvještava France Presse.

Rusija je u ponedjeljak “službeno obavijestila” SAD da će sve njezine baze koje su na temelju ugovora Novog START-a predviđene za pregled biti “privremeno izuzete”, navodi se u priopćenju ruske diplomacije. Napose je riječ o raketnim bazama te o zračnim i o pomorskim bazama u kojima su smještene nuklearne rakete.

Informacija dolazi usred ruske ofenzive u Ukrajini koja traje od 24. veljače i dok ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano hvali novo, “nepobjedivo” oružje koje je proizvela Rusija. “Ruska Federacija je prisiljena na ovu mjeru (…) zbog trenutne situacije koja SAD-u donosi jednostranu prednost i lišava Rusiju prava na obavljanje inspekcije na američkom tlu”, dodaje se u priopćenju.

Ugovor Novi START je zadnji bilateralni ugovor takve vrste koji obvezuje dvije najveće nuklearne sile u svijetu. Potpisan je 2010. a ograničava arsenal dviju nuklearnih sila na najviše 1550 razmještenih bojnih glava svaka, što je za gotovo 30 posto manje u odnosu na ranije ograničenje dogovoreno 2002. Ujedno ograničava broj lansera i strateških bombardera na 800, što je dovoljno da se Zemlja nekoliko puta uništi. Vladimir Putin ga je u siječnju 2021. produljio na pet godina, do 2026.

Sve dosad Moskva i Washington su na temelju ovog ugovora imali pravo obaviti dvadesetak međusobnih inspekcija na godinu.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.