Zapad uznemiren sve većom suradnjom Erdogana i Putina: Pažljivo promatramo

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Zapadne države sve su više uznemirene zbog produbljivanja ekonomske suradnje po dogovorima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Šest dužnosnika zapadnih država rekli su u izjavi za Financial Times da su zabrinuti zbog obećanja koje su jedan drugom dali turski i ruski lider za širenje suradnje u trgovinskom i energetskom sektoru nakon četvorosastnog susreta u Sočiju.

Neimenovani duznosnik EU-a naveo je da blok sve pažljivije promatra tursko-rusku suradnju i izrazio zabrinutost da Turska sve više postaje platforma za trgovinu s Rusijom.

Drugi dužnosnik opisao je ponašanje Turske prema Rusiji kao “vrlo oportunističko”, dodavši kako nastoje Turcima “skrenuti pozornost na zabrinutost”.

Jedan višerangirani dužnosnik sugerirao je kako bi zemlje mogle pozvati svoje tvrtke i banke da se povuku iz Turske ako bi predsjednik Erdogan ispunio obećanja dana jučer.

On je istaknuo kako bi zemlje koje su uvele sankcije Rusiji mogle djelovati protiv Ankare tako što će pozvati “zapadne tvrtke da se povuku iz Turske ili da smanje svoje veze s tom državom zbog rizika koji bi bio stvoren proširenjem njezinih sveza s Rusijom”.

Međutim, tu sugestiju odbacili su drugi dužnosnici, koji smatraju kako to ne bi funkcioniralo u praksi ni u pravnom osnovama.

Turska je duboko integrirana u zapadni financijski sustav i brendovi od “Coca-cole” i “Forda” do “Boscha” i “BP” dugo u toj zemlji imaju ogranke i vode vrlo unosne operacije.

Trojica europskih dužnosnika u razgovoru za britanski dnevnik istaknuli su kako u Bruxellesu još nije bilo službenih razgovora o mogućim posljedicama za Tursku zbog produbljenja odnosa s Rusijom.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)