Kineska vojska simulira napad na glavni tajvanski otok

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Kineski zrakoplovi i brodovi izveli su vježbe simulacije napada prema glavnom tajvanskom otoku u subotu ujutro, objavilo je tajvansko Ministarstvo obrane, a prenosi Reuters.

Ministarstvo je priopćilo kako je nekoliko skupina kineskih zrakoplova otkriveno u Tajvanskom tjesnacu i da su neki prešli središnju liniju. U priopćenju se dodaje i da je tajvanska vojska izdala upozorenje i stavila u pripravnost zračne izviđačke patrolne snage, mornaričke brodove i rakete kako bi se nosila sa situacijom.

Broj zona oko Tajvana u kojima Kina izvodi vojne vježbe popeo se na sedam. Kineska strana govori o sudjelovanju više od 100 ratnih zrakoplova, uključujući lovce i bombardere, te desetak razarača i fregata. Tajvanska, pak, potvrđuje namjerno kinesko prelaženje neformalne središnje linije u Tajvanskom tjesnacu, kako bi se simulirali napadi.

Istodobno, vojni stručnjaci iz Pekinga poručuju – vježba koja uključuje i bojno gađanje već sada je pun pogodak, oni koji se igraju vatrom mogli bi se itekako opeći. Kinezi se hvale da su njihove rakete prvi put prošle kroz tajvanski zračni prostor koji pokriva proturaketni sustav Patriot, zamišljen kao ključan adut u obrani od kineskih borbenih aviona. Četiri su proletjele iznad Taipeija. Tajvanska vojska u stanju je borbene pripravnosti, spremna za rat.

Službeni Peking izjavu ministara vanjskih poslova zemalja skupine G7 i Europske unije, u kojoj se od Pekinga traži da napetosti u vezi s Tajvanom riješi miroljubivo, naziva bezvrijednim komadom papira. Napominje da je više od 100 zemalja, uključujući i UN, podržalo politiku jedne Kine.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)