Featured Video Play Icon

VIDEO: ​HRVATSKI FILMSKI INSTITUT: Američko-hrvatski dokumentarni film “Operacija Oluja”

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

 

OPERACIJA OLUJA

Operacija Oluja poznata je kao jedinstvena i odlučna bitka Hrvatskog Domovinskog rata u borbi za nezavisnost. Oluja koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995, označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugog svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog Domovinskog rata.

Nevjerojatan uspjeh ove jedinstvene hrvatske vojne operacije ostvaren je nakon četiri godine brutalne borbe. Iako s brojčano manjom vojskom i slabije naoružana, ali s nenadmašnim vojnim profesionalizmom, ova mala i mlada demokratska zemlja uspjela je pobijediti kao u poznatoj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu i postigla je potpuni moralni i vojni uspjeh koji su planirali i izvršili izvanredni rodoljubi. Hrvatski vojnici i časnici pokazali su jednistvenu hrabrost i odlučnost.

Operacija Oluja porazila je srpsku armiju i oslobodila zapadnu Bosnu i Hercegovinu. Oluja je okončala masovnu humanitarnu katastrofu i genocid koji su počinile srpska vojska i četnički teroristi. Oluja je oslobodila jednu trećinu okupiranog hrvatskog teritorija i omogućila Daytonski sporazum koji je uspostavio mir u zaraćenim zonama. Oluju ne treba samo gledati kao vojnu operaciju koja je oslobodila veliki dio Hrvatske, već i kao operaciju jedinstvenog humanitarnog karaktera budući da je stanovništvo Bihaća spasila od sigurnog genocida.

Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije, i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za Mir. Prigodom uspješnog završetka Operacije Oluja predsjednik Franjo Tuđman je rekao: “Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.”

 

***

OPERATION STORM

Operation Storm was the single-most decisive battle of the Croatian War for Independence. Launched by the Republic of Croatia in August 1995, it was the largest European land battle since the Second World War.  The success of this remarkable military action by Croatia came after four years of brutal fighting.

Outnumbered, outgunned, but not outmaneuvered, this tiny new democracy prevailed in a David versus Goliath battle, a moral as well as military victory by an exceptional people. Storm ended the massive humanitarian disaster and genocide committed by the Serbian Army and Chetnik terrorists. It led to the liberation of one third of Croatian territory seized by the enemy, and it made possible the Dayton Agreement that brought peace to the region.

This film documents the events surrounding this extraordinary battle, demonstrating that Croatia, along with its army and generals, deserve commendation from the world community, if not a Nobel Peace Prize.

 

 

***

Na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u, WorldFest Houston, film je dobio dvije nagrade, Silver Remi Award.  Za režiju, Nikola Knez, i za scenarij dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan.

“Operacija Oluja” bila je odlučna bitka hrvatskog obranbeno-oslobodilačkog rata za nezavisnost i cjelovitost hrvatske države u kojoj su Hrvatska vojska i policija porazile srpskog agresora te s njim i velikosrpsku politiku koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević. “Oluja”, koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995. ,označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugoga svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog Domovinskog rata.

Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije, i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za mir. Prigodom uspješnog završetka “Operacije Oluja” prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je rekao: “Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.”

U vječni spomen na sve hrvatske branitelje i velika hvala za trud, rad, hrabrost i žrtvu koju su podnijeli za svoju domovinu i omogućili rođenje Hrvatske, slobodne, samostalne i nezavisne države.

HRVATSKI FILMSKI INSTITUT

Nikola Knez, redatelj
Dr. sc. Miroslav Međimorec, scenarist

Producenti filma:

Nikola Knez
Dr. sc. Miroslav Međimorec
Dr. Dorothy McClellan
Damir Radoš

Hrvatski filmski Institut /https://www.youtube.com/Hrvatsko nebo