PLENKOVIĆ: Nema europske BiH dok Hrvati ne budu legitimno predstavljeni

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnici vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu.On je kazao da je Domovinski rat Hrvatskoj donio dugo iščekivanu slobodu.

“Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za slobodu domovine. Gotovo 900 godina Hrvati nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom, već su na svojoj zemlji bili podčinjeni raznim stranim vladarima, sve dok uz viziju predsjednika Franje Tuđmana i hrabrost branitelja nismo ostvarili pravo na slobodu”, kazao je predsjednik Vlade Hrvatske.

Naglasio je kako je veličanstvena pobjeda u Oluji bila odlučujuća.

“U Bihaču je spriječen genocid, kakav je bio u Srebrenici”, kazao je Plenković, među ostalima, ističući što je sve Oluja donijela Hrvatskoj, ali i BiH.

O Ukrajini i Hrvatima u BiH

Osvrnuo se potom na rat u Ukrajini, rekavši da je taj rat pokazao “koliko je visoka cijena slobode”.

“Upravo zato što znamo kako je biti žrtvom agresije dali smo potporu Ukrajini”, rekao je Plenković i izazvao pljesak okupljenih.

Govorio je zatim o Hrvatima u BiH, rekavši da nema europske BiH “sve dok su građani, a osobito Hrvati, ne budu legitimno predstavljeni u izvršnim tijelima zemlje”. Kazao je da treba donijeti novi izborni zakon u BiH i spriječiti diskriminaciju Hrvata.

“Mi već šestu godinu vodimo politiku poštovanja i digniteta hrvatskih branitelja, snažimo Hrvatsku vojsku. To nije samo retorika, to nije samo topla riječ, to je konkretna politika koju vodi Tomo Medved”, kazao je Plenković, nakon čega je nastavio hvaliti hrvatskog ministra branitelja i njegov odnos i odnos Hrvatske vlade prema hrvatskim braniteljima.

Istaknuo je hrvatski premijer da živimo u nesigurnim vremenima i da treba ulagati u obranu.

“U ovim nesigurnim vremenima više nego ikada smo sigurno da je potrebno ulagati na sigurnost. Rat na europskom kontinentu narušio je sigurnost i njegove su posljedice jasne u cijeloj svijetu. To donosi do slabljenja i destabilizacije, siromaštva i gladi, novih migracija”, kazao je Plenković, koji je zatim iznova naglasio da je Hrvatska vlada “stavila hrvatskog vojnika u središte obrambene politike”.

O optužbama iz Srbije

Osvrnuo se i na optužbe iz Srbije pred obljetnicu “Oluje”.

“Ponovno svjedočimo jadnim i jalovim optužbama o protjerivanju Srba, iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba uz dogovor s Beogradom prisililo na odlazak, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu”, rekao je.

“Tim više to nećemo dopustiti jer dolazi iz Srbije koja i dalje ne priznaje svoj zločinački pothvat pod vodstvo Miloševićevog režima”, naglasio je Plenković dodavši da će Hrvatska vlada štititi hrvatske branitelje i ratne pilote.

“Nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje oslobodilački i pravedan karakter Domovinskog karaktera niti ćemo dopustiti da se optužuju naši heroji”, dodao je Plenković.

“Ponosni smo što čuvamo prava nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne surađuje ni po pitanju nestalih, ni po pitanju logora na teritoriju Srbije”; kazao je.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori