Militantna kampanja protiv Hrvata i Schmidta koristi se i u predizborne svrhe

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

Ne prestaje se s militantnim porukama, prijetnjama nasiljem i ratom, nastavkom prave šovinističke kampanje prema Hrvatima u BiH u što su se upleli i pojedini vjerski predstavnici, a jučer su posve “neprimjetno” širom Bosne i Hercegovine objavljeni plakati s bivšim pripadnicima bošnjačke Armije BiH i MUP-a.

Svi Bošnjaci

Na svih 45 plakata nalaze se Bošnjaci, a akcija ima zajednički naziv “I ja sam branio BiH”. Ove je plakate postavila javna ustanova “Fond memorijala županije Sarajevo”. Nije bilo mjesta ni za jednoga Srbina ili Hrvata na ovim plakatima. Kako su objasnili organizatori, sudionici svjedoče svojim životopisima zbog čega su stali u redove Armije BiH. Sa svakim bošnjačkim braniteljem urađen je i videointervju.

– Među nama žive heroji – oni koji su žrtvovali sebe za naš opstanak, za našu slobodu, ponos, čast, za Domovinu! Bosnu i Hercegovinu branile su i majke ispraćajući sinove, supruge ispraćajući muževe, sestre braću, djeca odvajajući se od očeva – i svi su oni zajedno podnosili žrtvu za svoju zemlju – navedeno je u objašnjenju organizacije.

Zanimljivo je da ova plakat-revolucija, odnosno svojevrsno obilježavanje teritorija dolazi u vrijeme povećanih napetosti i stalnih prijetnji nasiljem, pa čak i otvorenim pozivima na okupljanja i “prebrojavanja”, što miriše na sukobe i rat. Prije svega, to je “modus operandi” vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije i njezina lidera Bakira Izetbegovića koji istodobno vodi dvije različite bitke koristeći isto “streljivo”. Uspio je, naime, zbog vlastite ratnohuškačke kampanje uvući i druge probošnjačke stranke promovirajući nasilje i mržnju kao oblik borbe protiv Hrvata u BiH te usput prijetiti međunarodnoj zajednici s jedne strane, a s druge strane mobilizirati vlastito biračko tijelo. SDA je uz pomoć svojih satelita uspjela prebaciti i fokus sa životnih problema na velike nacionalne teme oko čega su zaokupljeni i radikali iz toga naroda koji su pozicionirani u institucijama zapadnih država. Time se stalno podgrijavaju napetosti čiji je cilj posve spriječiti izbornu reformu i Zapad uvjeriti kako bi u suprotnom Bošnjaci mogli izazvati nasilje i rat.

Gotovo identičan rječnik Bakira Izetbegovića o prebrojavanju iskoristio je i poglavar Islamske zajednice, čime se također priključio kampanji SDA.

– Moramo znati kuda idemo, moramo znati za kim idemo, moramo poznavati onoga koji staje ispred nas, moramo znati kakav je čovjek, moramo znati u što vjeruje, moramo znati je li hrabar, moramo znati hoće li nas ostaviti kada bude teško. Ovih dana čujem glasove koji pitaju zašto nas prebrojavaju. Želim vam sasvim iskreno kazati – da se nismo prebrojavali onda kada se trebalo prebrojavati, ne bismo ovdje bili danas. Ovo mjesto bilo bi u tuđim rukama. Naravno da ćemo se prebrojavati – njegove su riječi.

Na sličan scenarij, ali od posve drugih autora, upozorava bivši ministar obrane u Vladi Velike Britanije Michael Fallon za britanski list “The Telegraph”. On je objavio komentar u kojemu se osvrnuo na sigurnosnu situaciju na Balkanu “u kontekstu ruskih utjecaja”.

– Iako smo s pravom fokusirani na tešku situaciju u Ukrajini, trebali bismo se probuditi zbog zapaljive situacije na zapadnom Balkanu. Preko svog srpskog zastupnika Rusija još jednom ispituje europsku slabost – piše Fallon. Istaknuo je kako su neovisne zemlje poput Kosova i BiH “sljedeća linija fronta” jer predstavljaju krhke demokracije, a i obje su izvan NATO-a i EU-a.

Teroristički napadi

– Granični prijepori, potaknuti “crnim operacijama” mogu se lako preliti u širi sukob – napisao je ovaj ministar. Bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, međutim, ne vjeruje u takav scenarij. Prema njegovu mišljenju, veću prijetnju predstavlja terorizam.

– To je poglavlje zatvoreno. Ono što se može dogoditi su teroristički napadi, ali uvjeren sam da je NATO prisutan, u BiH imamo EUFOR. Geopolitička situacija na Balkanu sada je drugačija. Postoje zemlje konflikta koje su okružene NATO-om i to je pozitivna promjena koja pozitivno utječe na budućnost BiH i Kosova. Za BiH je jako važno članstvo u EU – rekao je jučer Petritsch. Kako se bude približavalo šest Schmidtovih tjedana za izbornu reformu, treba očekivati intenziviranje ratnohuškačkih poruka.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori