Bevanda: Nisam prenio nadležnosti s države na entitete

Vrijeme:2 min, 2 sec

“Iznošenje sličnih beskrupuloznih i tendencioznih neistina u medijima nije ništa novo, jer se skoro pa u sličnom modelu gnusne laži medijski plasiraju u proteklih godinu dana”

“U vezi današnjih članaka koje su objavili pojedini medijski portali, da je “HDZ-ov ministar financija Vjekoslav Bevanda prenio nadležnosti s države na entitete, za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju“ prepoznajemo da se radi ili o elementarnom nepoznavanju ove materije ili vjerojatnije o već ranije poznatom i prepoznatom iznošenju neistinitih činjenica i neumjesnih podvala na adresu aktualnog ministra financija i trezora BiH.

Javnosti radi, želimo naglasiti da se ne radi ni o kakvom prijenosu nadležnosti, jer je svakoj upućenoj osobi poznato da su izravni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta, što je uostalom i temelj ugovora o dvostrukom oporezivanju. Tako se svi postupci oslobađanja od plaćanja poreza ili umanjenja porezne osnovice vode pred poreznim organima entiteta i Brčko distrikta, kao i postupak rezidentnosti poreznih obveznika i izdavanje potvrda koje su uvjet za primjenu ugovora.

Prema ranijoj praksi i modelu koji se pokazao kao neefikasan i nepotrebno kompliciran, postupak razmjene informacija se vršio samo uz posredovanje Ministarstva financija i trezora BiH, što je nedvojbeno zahtijevalo promjenu dotadašnjeg načina funkcioniranja. Tim prije imajući u vidu neospornu činjenicu da su entitetska ministarstva financija i Direkcija za financije Brčko distrikta prema Konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe nadležna tijela za suradnju u oblasti izravnih poreza, gdje je obuhvaćena i razmjena informacija na zahtjev.

Iznošenje sličnih beskrupuloznih i tendencioznih neistina u medijima nije ništa novo, jer se skoro pa u sličnom modelu gnusne laži medijski plasiraju u proteklih godinu dana, pa nije teško zaključiti da se autor i potpisnik ovih monstruoznih laži i prljavština bez ikakve dvojbe može prepoznati u liku i djelu mog zamjenika, gospodina Hazima Rančića.

Medijsko iznošenje ovakvih i sličnih prljavština i laži, koje su očigledno imanentne dotičnom gospodinu, u kojima se jednako drsko koristio i rukovodio monstruoznim lažima na račun ovog ministarstva i njenog rukovoditelja, do sada nije bilo sankcioniran sukladno pozitivnim propisima. S obzirom na to da je ovakvo drsko i neprimjereno ponašanje gospodina Hazima Rančića prevršilo svaku mjeru i da nedvojbeno iznošenjem ovakvih prljavština, prije svega narušava ugled ministarstva u kome na žalost prima nemalu plaću, ali i ministra, protiv istog će se pokrenuti sve na zakonu utemeljene procedure da se spriječi njegov govor mržnje i iznošenje prljavština”, istaknuto je u priopćenju Ministarstva financija i trezora BiH.

 

vrisak.info/  https://www.vrisak.info//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.