Zoran Krešić: Izetbegović najavio jačanje pritiska na Schmidta, Erdoğan stiže u Sarajevo

Vrijeme:3 min, 31 sec

Nastavak razgovora ni jedna strana ne smatra racionalnim jer je podignuta temperatura zbog prijetnji nasiljem i ratom upućenih u proteklom razdoblju

Teško je da će uopće doći do susreta i razgovora, a kamoli do dogovora o izmjenama Izbornog zakona i tzv. funkcionalnosti Federacije BiH koje bi trebale održati vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u sljedećih šest tjedana, piše Večernji list BiH.

Očekivano, u međuvremenu je počelo dodatno međusobno konfrontiranje stranaka s oba pola, dok je pak vodeći bošnjački političar, čelnik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nagovijestio kako će nastaviti jačati pritisak na visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi ispunjavao želje bošnjačkoj strani u cilju potpunog ovladavanja Federacijom BiH, odnosno političkog istrebljenja Hrvata iz vlasti te pretvaranja ovoga naroda u manjinu. Pritom je dodao kako nema nikakva smisla razgovarati s hrvatskim strankama u vremenu nakon što su raspisani izbori.

Turska i Iran

O tome je Izetbegović govorio na stranačkom skupu u Gradačcu gdje je objasnio kako Bošnjaci nemaju problema s Hrvatima i Srbima, nego s njihovim politikama. Dakako, sebe pritom postavljaju među pozitivce, a hrvatske i srpske politike ubrajaju u negativce. No, najzanimljiviji je upravo dio o tome kako je Izetbegović nakanio slomiti otpor međunarodne uprave nad BiH.

– On će vjerojatno nešto nametnuti. Ranije je rekao da tri posto nije rješenje, a prije pet dana svi su s one strane mislili da to jest rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje kao ni mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova izaslanika, odnosno da praktički osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definirati što ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimist, odnosno da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, s prijateljima usmjeriti stvari onako kako trebaju ići. To možemo – rekao je Izetbegović.

U finalu pak tih šest tjedana, neposredno prije eventualne Schmidtove odluke, u Sarajevo stiže predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan, što je očito posljednji, najsnažniji adut kako bi se pokolebalo njemačkog političara na čelu BiH da odustane od posredovanja i time dopusti provođenje političkog nasilja nad Hrvatima.

Upravo je orijentiranje prema Turskoj i Iranu Izetbegoviću sugerirao i njegov suradnik te srčani podupiratelj Jasmin Mulahusić – čovjek kojega se povezuje s potporom islamističkim terorističkim skupinama, prijetnjama i koji je u više navrata uhićivan zbog svog ekstremizma. – Kada (Matthew) Palmer i (Gabriel) Escobar nisu uspjeli slomiti Bakira Izetbegovića, rekli su Schmidtu da nametne aparthejdski zakon. Nakon toga nastupilo bi mrcvarenje Bošnjaka u otvorenom logoru kojim bi upravljao HDZ, da bi ih jednoga dana kao muslimane Andaluzije pokrstili ili protjerali u Anadoliju.

Ovo je razlog što je daytonska luđačka košulja nametnuta Bošnjacima. Ovo je i razlog zašto se ona cementira Izbornim zakonom. Bošnjaci to moraju shvatiti i okrenuti se prijateljima na Istoku, prije svega Turskoj i Iranu. Čak bi i Putin bio pravedniji od križarskog zapada koji trenutačno upravlja Bosnom – poručio je Mulahusić u videu koji se širi društvenim mrežama i komunikacijskim kanalima. Pri tome su ilustrirane fotografije pape Franje i američkog predsjednika Joea Bidena, Escobara, Palmera…

Na posljednju eskalaciju mržnje, prijetnji nasiljem i ratom iz političkog Sarajeva sve se otvorenije reagira. Počevši od pojedinaca koje se smatralo bliskima upravo tome krugu, ali i uglednih intelektualaca. Jedan od tih je i književnik Željko Ivanković kojega je posljednji val mržnje i propagande podsjetio na rujan 1992. godine, dakle, dulje od pola godine prije sukoba i rata HVO-a i Armije BiH kada su mediji u Sarajevu dobili upute da im Hrvati od tada trebaju biti glavna meta umjesto Srba. Posebno se osvrnuo na prebrojavanje i prijetnje ratom.

Šutnja iz Sarajeva

– Hoće li to opet ginuti sirotinjska mladost dok će drugi biti u svojim bunkerima, ovaj put na Poljinama? Ili u svojim nekretninama u Turskoj? Ili dok njihova djeca budu studirala na tom mrskom “islamofobičnom Zapadu”? Čujem li ja to velikosrpsku priču iz usta velikobošnjačkih “mislilaca”?! Stockholmski sindrom se to zove ili kako već?! A ja baš na tren pomislio da će ratnohuškačku nacionalističku mantru pobiti ona druga o “merhametli narodu”. Da barem ponetko pokoju zucne iz opozicije, ponetko iz medija, ponetko od čuvenih sarajevskih antifašista… Barem kad je o vagonima riječ?! Ponetko iz reda onih koji se smatraju dobro organizirani ili strukturirani… – napisao je Ivanković.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)