Pelosi stiže u posjet Tajvanu, Kinezi prijete da njihova vojska neće sjediti prekriženih ruku: ‘Mogli bi joj presresti avion…‘

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, u srijedu se namjerava susresti s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, iako je taj njezin posjet izazvao kontroverze i zabrinutost zbog mogućeg vojnog odgovora Kine.

Pelosi upravo zbog sigurnosnih razloga nije stavila Tajvan u svoj službeni plan putovanja, koji uključuje Japan, Južnu Koreju i Maleziju, ali s Tsai Ing-wen ipak bi se trebala vidjeti u Taipeiju, što znači da će ona ujedno biti i prva predsjednica američkog Zastupničkog doma koja će u posljednjih 25 godina posjetiti Tajvan, piše Financial Times.

Kina je, naravno, zbog toga oštro reagirala – upozorila je administraciju Joea Bidena i neizravno zaprijetila da bi Narodnooslobodilačka vojska Kine mogla nešto poduzeti ako 82-godišnja demokratkinja nastavi svoj posjet Tajvanu.

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je apelirao na Kinu da se “ponaša odgovorno i da se ne upušta ni u kakve eskalacije u slučaju da Pelosi posjeti Tajvan”.

Biden je pak od viših dužnosnika, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, zatražio da mu iznesu potencijalne rizike za Pelosi, no usprkos tome, ona je ipak odlučila nastaviti sa spornim putovanjem.

image
Tsai Ing-wen

Mnogi republikanci i neki demokrati podržali su Nancy Pelosi, tvrdeći kako bi odgoda ili otkazivanje posjeta značili kapitulaciju pred Kinom. No Bijela kuća zabrinuta je da bi to moglo povećati već postojeću krizu u Tajvanskom tjesnacu.

– Kineska vojska neće sjediti prekriženih ruku – izjavio je u ponedjeljak Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova, i to nakon što je kineska uprava za pomorsku sigurnost izvijestila kako će od utorka do subote održavati nove vojne vježbe. Podsjetimo, prošloga tjedna već su izvedene slične vježbe na Pingtanu, otoku u Tajvanskom tjesnacu, ali i u Južnom kineskom moru.

A John Kirby, voditelj komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost, u ponedjeljak je u Bijeloj kući rekao kako “nema razloga da Peking Pelosin potencijalni posjet Tajvanu pretvori u izliku za povećanje agresivne vojne aktivnosti”.

– Kineski potencijalni koraci mogli bi uključivati vojne provokacije, poput ispaljivanja projektila u Tajvanskom tjesnacu – upozorio je. Kirby je više puta odbio potvrditi da će Pelosi posjetiti Tajvan, ali rekao je kako “će situaciju motriti vrlo, vrlo pažljivo”.

– Pobrinut ćemo se da ona ima siguran posjet – dodao je.

Peking već duže vrijeme optužuje SAD za razvodnjavanje politike jedne Kine, prema kojoj Washington ne podržava njihov stav da je Tajvan dio Kine.

Američka vojska u međuvremenu se priprema zaštititi Pelosi, koja leti avionom američkog ratnog zrakoplovstva. Iako tek manji dio stručnjaka vjeruje da bi se Kina usudila upustiti u pokušaj obaranja njezina aviona, drugi sasvim otvoreno spominju mogućnost da kineski borbeni avioni pokušaju presresti Pelosinu letjelicu, a to bi sasvim sigurno izazvalo izuzetno opasnu situaciju jer bi američka vojska tada morala intervenirati kako bi zaštitila šeficu Kongresa i njezinu delegaciju.

– Ako se donese odluka da će Pelosi ili bilo tko drugi putovati i ako zatraže vojnu potporu, učinit ćemo sve što je potrebno da njihov posjet prođe u maksimalnoj sigurnosti – rekao je general Mark Milley.

Kineska vojska posljednjih tjedana pojačala je svoje akcije oko Tajvana.

– U zadnje vrijeme su pojačali pritisak. Šalju veći broj zrakoplova i brodova i približavaju nam se – izjavio je jedan visoki tajvanski dužnosnik.

I japanska vojska izvijestila je kako su kineske letjelice viđene blizu Yonagunija, japanskog otoka u blizini istočne obale Tajvana.

 

https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)